Geboortenregeling (2)

Nu en dan duikt het onderwerp "periodieke onthouding' op en steevast wordt daarbij dan, zoals in W&O van 7 oktober, vermeldt dat het om een "natuurlijke methode' van anticonceptie gaat. Dat is een hardnekkig brokje waninformatie want PO is allesbehalve natuurlijk.

De enig echte natuurlijke manier is: gewoon doen en dan maar afwachten of je toch niet zwanger wordt. Elke ingreep in het natuurlijke proces is per definitie onnatuurlijk.

Veel belangrijker is dat sexuele onthouding op vruchtbare dagen in de praktijk helemaal niet zo "natuurlijk' werkt. Is het regelmatig onderzoeken van je vaginaslijm natuurlijker dan het inbrengen van een pessarium? Is het dagelijks temperaturen van de vagina, om te zien of je je eisprong al hebt gehad (wordt hier en in de VS nog veel gedaan) zoveel natuurlijker dan het omdoen van een kapotje?

Is het verzamelen van twee jaar menstruatiegegevens om te bepalen of je cyclus zo stabiel is, dat je met een redelijke mate van zekerheid je "veilige dagen' kunt aanstrepen, zoveel natuurlijker dan het nemen van een pil, die hetzelfde hormoon bevat dat je van nature aanmaakt (en in de moderne versie ook bijzonder weinig van dat hormoon)?

Is de methode al niet erg 'natuurlijk', de onthouding zelf is dat ook niet. In principe is het uiteraard niet zo erg, om niet altijd maar te doen waar je zin in hebt en dus op sommige dagen van de maand niet toe te geven aan je sexuele aandrang. Maar er wordt geen rekening mee gehouden dat die aandrang bij mannen en vrouwen heel verschillend in elkaar zit. De frequentie van seks is bij mannen opmerkelijk stabiel. Ze doen het namelijk, over de gehele wereld gemeten, gemiddeld tweemaal per week (gegevens IPPF). Om van de acht keer per maand dat hij zin heeft er pakweg twee keer vanaf te zien, is voor een man inderdaad niet zo'n ramp.

De sexuele aandrang is bij vrouwen echter niet zo stabiel. Die hangt nauw samen met haar cyclus. Vrouwen hebben doorgaans het meest zin in vrijen wanneer ze het meest vruchtbaar zijn. Naast het slijmstrijken, temperaturen of dagen tellen, vergt die ó zo natuurlijke methode dus ook nog van vrouwen, dat ze niet vrijen als ze zin hebben, en alleen vrijen als ze weinig of zelfs helemaal geen zin hebben.

Zo wordt vrouwen wel afgeleerd om seks lekker te vinden. De man levert gemiddeld 25% van zijn seksgenoegen in, de vrouw als ze pech heeft 100%! De behoeften en de lustgevoelens van de vrouw worden bij deze methode stelselmatig ontkend.

Je zou haast denken dat dát de reden is, dat deze methode als enig aanvaardbaar is voor de Rooms-Katholieke kerk.