Geboortenregeling (1)

Graag wil ik reageren op het artikel "Geboortenregeling op z'n rooms-katholieks zo slecht nog niet' van Henk Tubbing (W&O 7 oktober). In de folder "Alles over Geboortenregeling', uitgegeven door Uitgeverij Medidact, Houten, en verkrijgbaar bij huisarts, gynaecoloog, Stimezo etc. staat toch wel een ander verhaal dan Henk Tubbing wil doen geloven.

Hierin wordt gezegd dat van de 100 vrouwen er 15 per jaar zwanger worden bij het gebruik van deze methode volgens Billings. Het punt is dat een vrouw jarenlang een regelmatige cyclus kan hebben en dan opeens een afwijkende cyclus. Wat te denken wanneer er opeens een ovulatie tijdens de menstruatie optreedt. En dat kan!! (Volgens Stimezo was ik echt niet de enige.) In zo'n situatie heb je met de methode van Billings wel snel door dat het mis - misschien beter gezegd raak - is.

Nu is dit voor een niet-katholiek in Nederland geen onoverkomelijke ramp. Maar in gebieden met armoede, gebrekkige gezondheidszorg en nauwelijks normale abortus-mogelijkheden is het een regelrechte ramp.

Wel moet ik zeggen dat je met de methode van Billings daarentegen ook heel snel zwanger kunt raken.

    • L.A. van Reijen