Fiscale vondst Philips is niet in strijd met de wet

DEN HAAG, 14 OKT. De fiscale constructie waarbij Philips afgelopen zomer kennis heeft verkocht aan de Rabobank en die vervolgens heeft teruggehuurd,is niet in strijd met de Nederlandse wetgeving en EG-richtlijnen. Dat concludeert de landsadvocaat die op verzoek van het ministerie van economische zaken de fiscale constructie heeft onderzocht.

Dit wordt desgevraagd bevestigd door topambtenaren in Den Haag. Vorige week werd bekend dat Philips voor enkele honderden miljoenen guldens kennis, waarschijnlijk in de vorm van licenties en octrooien, heeft verkocht aan de Rabobank. Afgelopen week waren bij Kamerleden en belastingadviseurs twijfels gerezen over de constructie.

De fiscus kan een dergelijke transactie namelijk alleen goedkeuren als er ook daadwerkelijk sprake is van een eigendomsoverdracht van de kennis. Philips moet ècht afstand doen van de rechten en de bank moet een economisch risico lopen met het bezit. Zo niet, dan is er volgens de wet geen sprake van een verkoop. Het is onduidelijk hoeveel belastinginkomsten de fiscus misloopt door deze constructie. Kamerleden schatten de inkomstenderving tussen de 75 à 100 miljoen gulden.

Minister Andriessen (economische zaken) zei vrijdag dat de Staat Philips deze zomer een handje heeft geholpen. “Ze hebben een zwakke balans. Bij bepaalde dingen kun je daar als overheid iets aan doen”, aldus Andriessen.

Staatssecretaris Van Amelsvoort (financiën) reageerde in eerste instantie gereserveerd toen hij deze zomer op de hoogte werd gebracht van de fiscale constructie. Na het onderzoek van de landsadvocaat en een interventie van minister-president Lubbers, ging hij akkoord.

Vrijdag zei Andriessen dat soortgelijke constructies bij duizenden andere bedrijven voorkoment. Van Amelsvoort spreekt dit tegen. “Het is een constructie die veel voorkomt met onroerend goed, niet met immateriële activa”, aldus de staatssecretaris desgevraagd. Volgens een Kamerlid is de constructie “heel gebruikelijk” in de internationale financiële wereld. “We hebben het dan wel over de echt grote concerns”, aldus het Kamerlid.

Vanmiddag wordt de Tweede Kamer vertrouwelijk ingelicht over de Philips-Rabo-constructie. Het Kamerlid Van Rey (VVD) heeft de indruk dat “de populariteit van deze constructie de afgelopen maanden met sprongen vooruit gaat”. De fiscus loopt hierdoor “een aanzienlijk bedrag” mis, meent Van Rey.

    • Cees Banning