Dornbush benoemd tot ambassadeur VS

Kirk Terry Dornbush (60) is door president Clinton van de Verenigde Staten benoemd tot ambassadeur in Nederland.

Dat heeft het Witte Huis gisteren officieel bekendgemaakt. De benoeming moet nog worden bekrachtigd door de Senaat. Daarna zal de Amerikaanse regering de benoeming aan Nederland voorleggen en formele toestemming van de Nederlandse regering vragen. De Senaatscommissie voor buitenlandse zaken heeft nog geen datum vastgesteld voor een hoorzitting. De keuze van Dornbush, die al enige tijd bekend was, wordt beschouwd als een politieke benoeming. Dornbush heeft politieke noch diplomatieke ervaring. Hij is een gepensioneerd bankier en zakenman uit Atlanta die zich heeft ingezet voor de Democratische partij en de verkiezingscampagne van president Clinton. De ambassadeurspost in Den Haag is ruim anderhalf jaar onbezet geweest sinds het vertrek van de vorige ambassadeur Howard Wilkins in januari 1992. De Nederlandse minister van buitenlandse zaken Kooijmans vroeg in maart zijn Amerikaanse ambtgenoot wanneer een benoeming te verwachten was.