Britten schamen zich voor gedrag supporters

LONDEN,14 OKT. De Britten voelen vandaag meer schaamte over het gedrag van relschoppende voetbalfans dan verdriet over de 2-0 nederlaag van Engeland tegen Nederland. Natuurlijk manifesteert zich diepe minachting over de beslissing van de Duitse scheidsrechter om Koeman niet van het veld te sturen, maar het algemene oordeel is dat het Nederlandse team toch beter speelde dan de ploeg van Graham Taylor.

De coach van Engeland kan zich desondanks gelukkig prijzen: de aandacht richt zich vanmorgen niet op het verloop van zijn carrière, maar in de eerste plaats op de rellen in Nederland. Zelfs het massablad The Sun heeft de cartoons over "The Turnip' (de raap) in de kast gelaten en ruimt onder de kop "Shame' (schande) haar voorpagina in voor een foto van een politiehond, die een Engelse fan in het been bijt. Today heeft dezelfde foto met het onderschrift: “It's all right, the dog's okay” (geen zorgen: met de hond is niets aan de hand).

Het woord "schande' komt in vele variaties voor in de pers en in de reacties van autoriteiten. Premier John Major noemde het gedrag van de Britten “een nationale schande” en beloofde bezinning op een adequate aanpak van het tuig. Minister van justitie Michael Howard herhaalde dat het aan de Nederlandse justitie is om vandalen voor het gerecht te slepen en te confronteren met “de volle zwaarte van de wet”. Hij beloofde de namen van de teruggestuurde relschoppers door te geven aan de Amerikaanse autoriteiten. Ze zullen de Verenigde Staten niet binnenkomen. Een Amerikaanse politieofficier uit Los Angeles, Barry King, observeerde de Brits-Nederlandse aanpak in Amsterdam en Rotterdam en stelde nu al het gebruik van traangas en mogelijk van wapens in het vooruitzicht. “Wij hebben de neiging een tikkeltje aggressiever op te treden om openbare orde te handhaven.”

De sensatiepers komt met een aantal oplossingen om het probleem aan te pakken. The Sun wil dat de uitgewezen hooligans tenminste tien jaar geen paspoort krijgen. De Daily Star suggereert lijfstraffen en opsluiting in werkkampen, waar steenhouwerij de dagelijkse bezigheid is. “Maar dan met hun koppen”, adviseert de hoofdartikelschrijver. “Englands Animal Army” (The Daily Mirror) werd volgens Today uit Nederland afgevoerd via een gedeelte van Schiphol, dat gewoonlijk voor dierenvervoer is gereserveerd. De krant citeert een woordvoerder van de luchthaven:“We willen niet dat ze in aanraking komen met gewone nette mensen.”

Kritiek op de aanpak van de Nederlandse politie blijft beperkt tot de melding dat een aantal uitgewezen fans klaagde dat er zonder aanzien des persoons is gearresteerd. Het feit dat de meeste van hen op Luton Airport arriveerden en hun jas voor hun gezicht hielden om niet herkenbaar te zijn, maakte hun tegenwerpingen niet geloofwaardiger. “Eerlijk, we deden niets en opeens komt de politie op ons afstormen en begint ons te slaan met stokken van wel drie voet (90 cm) lang”, was een veel geciteerd verwijt. Maar The Guardian citeert een 22-jarige fan, "Craw' uit Luton, die eerlijk toegeeft dat hij met een ploeg van bijna 70 man naar Nederland reisde voor “lekker zuipen en lekker vechten” en die belooft : “We komen terug”.

Enkele fans, die met de reisclub van de Britse voetbalbond naar Nederland waren gekomen, toonden hun kaartjes voor de wedstrijd en zeiden dat de Nederlandse politie er op uit leek alleen Engelse supporters te pakken, terwijl in Rotterdam groepen Nederlandse skinheads de confrontatie gezocht hadden. “De politie schijnt te denken dat ze zichzelf moet bewijzen als ze een Engelse supporter ziet. Ze zette een straat af toen een paar dronken supporters "Rule Brittannia' begonnen te brallen en binnen 10 minuten was iedereen in die straat gearresteerd,” klaagt een supporter tegen The Independent.

    • Hieke Jippes