Borstvoeding

In de bespreking (W&O 30 sept.) van het tijdschrift "Borstvoeding', waarin de voors en tegens van borstvoeding worden genoemd, mis ik de emotionele kant.

Inmiddels heb ik ook het tijdschrift zelf gelezen. Daarin wordt iets meer aandacht gegeven aan "de emotionele functie van het geven van borstvoeding bij het creëren van een band tussen moeder en kind' (blz. 19): "Het kind heeft oogcontact met de moeder, hoort haar stem en ruikt haar lichaamsgeur.' Ik wil daaraan toevoegen dat ook het huidcontact van ongehoord belang is.

Helaas lees ik nergens in het boekje dat het geven van borstvoeding aan een kindje ook heel leuk is! Het is een van de meest bevredigende dingen die je kunt doen, en, als het kindje goed drinkt tenminste, ook een van de gezelligste. Het geeft een gevoel van welbehagen en grote voldoening aan moeder en kind.

Onvergetelijk zijn voor mij de geur van de baby, de graaiende handjes, de aandachtige oogjes, het glijden van de tepel uit het mondje en daarna het volkomen verzadigde in slaap vallen van het kindje.

Zo ontstaat een wederzijds groeiende band. Ik kan me niet voorstellen dat die met flesvoeding net zo sterk kan worden.

    • Drs Laura Reedijk-Boersma