BAe schrapt 1000 banen

LONDEN, 14 OKT. Bij twee dochtermaatschappijen van de Britse vliegtuigbouwer British Aerospace verdwijnen meer dan duizend banen. Britse vakbonden vrezen dat bij BAe nog enkele duizenden banen op de tocht staan nu de defensie-uitgaven overal ter wereld onder druk staan.

Bij het Schotse luchtvaartbedrijf Jetstream Turboprop in Prestwick verdwijnen 630 van de 2500 banen. Bij de vroegere munitiefabriek British Ordnance, die BAe in 1987 van de Britse staat overnam, gaan 382 banen verloren. De bonden maken zich zorgen over nog eens enkele duizenden banen als BAe niet in staat is twee belangrijke projecten binnen te halen. Dat zijn een grote munitie-order van het Britse leger en de voorgenomen bouw van een regionaal passagiersvliegtuig in samenwerking met de Taiwanese vliegtuigfabrikant Taiwan Aerospace Corp.

BAe wil de turboprop-activiteiten in een joint venture met andere producenten onderbrengen. Daartoe worden ondermeer geprekken gevoerd met de Duits-Nederlandse combinatie Fokker/Dasa.

Ook met Italiaanse en Franse fabrikanten alsmede het Canadese Bombardier wordt samenwerking door BAe niet uitgesloten.