Amerikaan en Nigeriaan vrijgelaten in Somalië

PAG.5 AIDEED DANKT POSITIE AAN VS / PAG.9 HOOFDARTIKEL

MOGADISHU, 14 OKT. De Somalische krijgsheer Mohamed Farah Aideed heeft vandaag twee gijzelaars, een Amerikaanse en een Nigeriaanse militair van de vredesmacht van de Verenigde Naties, vrijgelaten en overgedragen aan het Rode Kruis.

De Amerikaanse helikopterpiloot Michael Durant werd elf dagen geleden gevangen genomen door manschappen van Aideed na felle gevechten met de Amerikaanse VN-militairen. Daarbij kwamen 18 Amerikanen en meer dan 300 Somaliërs om het leven. Televisiebeelden van een angstige Durant werden vorige week getoond. De piloot, die een gebroken been, rugletsel en een schotwond heeft, vreesde te zullen worden geëxecuteerd. De Nigeriaan, Umar Shankali, werd op 5 september gevangengenomen.

Mohamed Aideed kondigde vanmorgen op een persconferentie in Mogadishu zelf de vrijlating aan, “uit respect voor de internationale opinie”.

De vrijlating van de twee gijzelaars lijkt het resultaat van geheime besprekingen, gisteren, van de speciale Amerikaanse afgezant Robert Oakley met vertegenwoordigers van de Somalische Nationale Alliantie (SNA), de militie van Aideed. De krijgsheer sprak vandaag verder zijn bezorgheid uit over het besluit van de Amerikaanse president Clinton de troepen in Somalië te versterken. (AP, AFP, Reuter)