Zware delegatie van EG maandag al naar Moskou

BRUSSEL, 13 OKT. Een zware EG-delegatie brengt maandag een bliksembezoek aan Moskou voor besprekingen met de Russische president Boris Jeltsin.

Dit heeft de woordvoerster van de Belgische premier Jean-Luc Dehaene woensdag bevestigd. Dehaene leidt persoonlijk de delegatie, die verder bestaat uit minister van buitenlandse zaken Willy Claes en namens de Europese Commissie voorzitter Jacques Delors en Hans van den Broek (buitenlandse betrekkingen). De EG-ministers van buitenlandse zaken besloten vorige week maandag, op het hoogtepunt van het conflict tussen Jeltsin en zijn tegenstrevers, dat er snel een missie naar Moskou moest. Dat bezoek zou al in september plaatsvinden maar werd op Russisch verzoek afgeblazen. Voor de EG verdient Jeltsin nu alle steun als de motor van de economische en democratische hervormingen in Rusland. In de praktijk betekende dit dat Eurocommissaris Leon Brittan (buitenlandse handel) ruimte kreeg van de ministers om concessies te doen aan de Russen in de onderhandelingen over een zogenoemde partnerschapsovereenkomst. Die besprekingen zijn al maanden aan de gang maar vlotten niet erg. Daardoor bleef Jeltsin weg op de vorige EG-top in juni in de Deense hoofdstad Kopenhagen, waar het akkoord had moeten worden bezegeld. Of dat alsnog gebeurt voor het einde van het jaar, is ook al door Jeltsins interne problemen dubieus.