VVD'ers teleurgesteld over plaats op kieslijst

DEN HAAG, 13 OKT. De twee defensie-specialisten van de VVD, S. van Heemskerck Pillis-Duvecot en J.D. Blaauw, hebben van het hoofdbestuur een lage plaats op de kieslijst gekregen. Van Heemskerck staat op de 28ste plaats en Blaauw is met een 35ste plaats onverkiesbaar.

Beide zijn “teleurgesteld” over de lage plaats op de lijst. Van Heemskerck zit in de Kamer sinds 1982 en Blaauw sinds 1978. Blaauw was tot voor kort ook internationaal secretaris van de VVD en kwam in aanvaring met VVD-voorzitter Van Leeuwen die hem beschuldigde van “financiële malversaties”. Ze moest haar woorden nadien terugnemen. Van de zittende 22 Kamerleden keert mevrouw Rempt niet terug en gaat J.G. Wiebenga naar het Europees Parlement.

Bij de eerste dertig plaatsen op de VVD-lijst staan tien vrouwen, en op plaats 23 staat O. Cherribi, een Nederlander van Marokkaanse afkomst. De VVD-top zegt blij te zijn dat een allochtoon op een verkiesbare plaats staat. Van de nieuwe kandidaten staat de voorzitter van de VVD-fractie in de Amsterdamse raad, A.L. van der Stoel, het hoogst met een tiende plaats. De Kamerlijst heeft voor het overige weinig verrassingen, behalve dat makelaar H. Mens en showmaster W. Bol geen plaats op de lijst hebben gekregen.

G. de Vries leidt de Europese lijst, gevolgd door Wiebenga. Zittende VVD'ers, J. Larive en F. Wijsenbeek, staan respectievelijk op plaats drie en vier. Op de vijfde plaats staat EG-ambtenaar en landbouwspecialist J. Mulder. De VVD heeft nu drie zetels in het Europarlement, maar hoopt op vijf of zes omdat Nederland in plaats van de huidige 25 vanaf volgend jaar 31 zetels krijgt te verdelen.