VS vragen Israel naar wapenverkoop aan China

PEKING/ WASHINGTON, 13 OKT. De Verenigde Staten hebben Israel om opheldering gevraagd over de eventuele overdracht van Amerikaanse militaire technologie aan China. Het verzoek komt na mededelingen van de Amerikaanse Centrale Inlichtingendienst, de CIA, dat Israel al meer dan tien jaar lang geavanceerde militaire technologie aan China levert, en dat de twee landen kennelijk streven naar bredere samenwerking op het gebied van militaire technologie.

De Israelische premier Rabin heeft de impliciete beschuldigingen dat Israel China Amerikaanse technologie levert, als “totale onzin” van de hand gewezen.

De Amerikaanse wet verbiedt de verkoop van wapens en militaire technologie aan China, alsmede de overdracht daarvan door derde landen. Israel is er in maart 1992 specifiek van beschuldigd China technologie van de Patriot-antiraketraket te hebben geleverd, maar een Amerikaanse commissie van onderzoek pleitte het land toen daarvan vrij, hoewel de verdenking van de levering van andere Amerikaanse wapens niet werd weggenomen. De VS maken zich ernstige zorgen over Chinese raket-leveranties aan Pakistan, Iran en andere landen die een potentiële bedreiging voor hun belangen vormen.

In schriftelijke antwoorden op vragen van de Amerikaanse Senaat, die gisteren door de New York Times werden gepubliceerd, staat niet met zoveel woorden dat Israel China zonder toestemming Amerikaanse technologie levert. Volgens de CIA krijgt China al mer dan tien jaar militaire technologie aangeleverd voor gevechtsvliegtuigen, lucht-luchtraketten en tanks, mogelijk ter waarde van verscheidene miljarden dollar. “We geloven dat de Chinezen van Israel geavanceerde militaire technologie willen die Amerikaanse en Westerse bedrijven niet bereid zijn te verschaffen”, aldus de CIA.

Rabin, die op het ogenblik net China bezoekt als eerste Israelische regeringsleider, zei vanochtend in Peking dat “wij niet zo stom zijn de 3 miljard dollar in (Amerikaanse) hulp voor militaire en civiele doeleinden, de strategische samenwerkingsbanden die we met de VS hebben, in gevaar te brengen”. “Ik betreur het werkelijk dat er van tijd tot tijd onbewezen informatie komt dat Israel iets doet dat in strijd is met onze verplichtingen aan de VS op het gebied van defensie.” Ook ontkende hij dat Israel in de afgelopen tien jaar voor miljarden dollar wapens aan China heeft geleverd. “We hebben vorig jaar en dit jaar voor iets meer dan 60 miljoen dollar verkocht.” Een hoge functionaris van het ministerie van defensie in Rabins gevolg had eerder gezegd dat “het defensie-aspect een marginale rol speelt in onze relaties” met China.

Israel en China knoopten in januari 1992 diplomatieke betrekkingen aan. Berichten over vergaande militaire samenwerking, ondanks de Israelische vrees voor een door China tot de tanden bewapend Iran, doen echter al veel langer de ronde. Steeds meer Israelische wapenproducenten openen vertegenwoordigingen in China. (Reuter, AP, AFP)