Verdachten van 'Lockerbie' niet naar Schotland

EDINBURGH, 13 OKT. De twee Libiers die worden beschuldigd van betrokkenheid bij de bomaanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig boven het Schotse Lockerbie in 1988, zijn niet van plan zich ooit te laten uitleveren voor berechting in Schotland of de Verenigde Staten. Dat heeft hun Schotse advocaat vandaag bekendgemaakt. Daarmee is verscherping van de sancties van de Verenigde Naties tegen Libie zeer dichtbij gekomen.

'De twee beschuldigden zijn bereid voor te komen, maar niet in de VS of Schotland, ooit, op enig moment', zei de Schotse advocaat Alistair Duff. 'Ze zullen niet naar Schotland of de VS gaan, nu noch in de toekomst.'

Wel zijn ze bereid zich in een derde land te laten berechten, bij voorkeur in een Arabisch-sprekend land of een in het gebied van de Middellandse Zee. Als de Britten en Amerikanen dat afwijzen, aldus Duff, komt er nooit een proces.