Van Velzen doet een stap terug voor Maij

DEN HAAG, 13 OKT. W. van Velzen, partijvoorzitter van het CDA, trekt zich terug als kandidaat-lijsttrekker voor zijn partij bij de Europese verkiezingen. Nadat een partijcommissie onder leiding van oud-premier Biesheuvel niet hem maar minister Maij-Weggen (Verkeer en Waterstaat) op de eerste plaats van de lijst zette, heeft Van Velzen vandaag een brief aan het partijbestuur geschreven waarin hij zijn terugtrekking bekend maakt.

Van Velzen houdt zich wel beschikbaar voor de tweede plaats op de lijst die de commissie hem toebedeelde. Hij schrijft te vrezen dat de discussie rond zijn kandidatuur als lijstrekker de bloedgroepenstrijd in het CDA zal doen oplaaien. Die strijd kan ertoe leiden dat “de keuze van de lijsttrekker op 1 november door het partijbestuur niet leidt tot het beoogde doel, namelijk een samenbindende gebeurtenis”, aldus Van Velzen. Vanmiddag vergaderde het partijbestuur over de kwestie.

De adviescommissie waarin, behalve B. Biesheuvel (ARP) ook de katholieke staatssecretaris Y. van Rooy (economische zaken) en oud-bewindsman C. van Dijk (CHU) zaten, was unaniem in haar advies. Van de twee adviseurs, tweede vice-voorzitter R. van de Beeten en Euro-parlementariër J. Penders, steunde Van de Beeten de kandidatuur van Van Velzen. Penders steunde Maij, een opmerkelijke stap omdat hij zich in het verleden nooit een groot voorstander van de terugkeer van Maij naar Europa heeft betoond.

Behalve Van de Beeten waren er ook enkele andere, niet nader genoemde leden van het partijbestuur die Van Velzen op de eerste plaats van de Europese lijst wilden zetten. Afwijzing van zijn kandidatuur zou teveel het imago van een "mislukte partijvoorzitter' vestigen.