Van Troost gokt op Engels cricketteam

ROTTERDAM, 13 OKT. Profcricketer André van Troost heeft bedankt voor het Nederlands elftal. Hij wil proberen om in het fameuze testteam van Engeland te komen. Daarvoor moet hij zeven jaar achtereen acht maanden lang in het betreffende land verblijven. Twee jaar zijn er daarvan al om. “Maar”, aldus de Nederlander, “de verwachting is dat de regel binnenkort wordt versoepeld. En al zou het zo blijven, in 1998 ben ik pas 25 jaar.” Van Troost speelt in Engeland voor het countyteam van Somerset.

De Engelsen hebben de lange Nederlander zelf gevraagd of hij in de toekomst voor hun nationale ploeg wil uitkomen. Er bestaat in Engeland een gebrek aan goede fastbowlers. Van Troost heeft lang geaarzeld. Het afgelopen seizoen heeft voor hem echter de doorslag gegeven. “Dat ging fantastisch. Ik ben heel erg vooruitgegaan en kreeg van iedereen complimenten. Ik dacht toen: als ik echt zo goed ben waarom zou ik het dan niet proberen. Het is een eer om voor Engeland te mogen spelen. En financieel zal het ook niet onaantrekkelijk zijn.”

Het bedanken van Van Troost betekent een enorme aderlating voor Oranje dat zich volgend jaar februari in Kenia voor het A-WK van '95 moet plaatsen. Drie van de twintig deelnemende landen kunnen zich kwalificeren. Ook zonder Van Troost heeft Nederland een goede kans. Het zou de eerste keer in de historie zijn dat het nationale cricketteam aan het A-WK meedoet.

De selectie van veertien spelers die zich op Kenia gaan voorbereiden: Aponso (ACC), Bradley (Hermes DVS), Bouter (HBS), Cantrell (Kampong), Clarke (Sparta), Jansen (Kampong), Tim de Leede (VCC), Leemhuis (HCC), Lefebvre (Glamorgan), Lubbers (Hermes DVS, aanvoerder), Van Oostrom (HBS), Scholten (HBS), Smits (HCC) en Huib Visee (HBS). De reserves zijn: Keukelaar (Sparta) en De Man (VRA).