Steun voor Jeltsins plannen groeit in de regio's van Rusland

MOSKOU, 13 OKT. Presidents Jeltsin krijgt steeds meer steun voor zijn plan om in december landelijke en regionale verkiezingen te houden.

Het parlement van de Siberische republiek Sacha (Jakoetië) heeft zichzelf gisteren ontbonden en nieuwe verkiezingen uitgeschreven voor 11 en 12 december, zoals Jeltsin vorige week woensdag in een televisietoespraak had gevraagd. Sacha is niet alleen de grootste, maar ook één van de meest invloedrijke van de Ruslands 88 republieken en regio's.

In de Siberische stad Irkoetsk verklaarde gisteren de voorzitter van de lokale sovjet zich bereid mee te werken aan Jeltsins wens de lokale bestuurstructuur te hervormen en ook het parlement van de republiek Basjkortostan, in het zuiden van de Oeral, heeft laten weten zichzelf in december aan verkiezingen te onderwerpen.

In Moskou intussen kondigde de nationalistische, anti-Jeltsin gezinde parlementariër Sergej Baboerin aan dat hij in december meedoet aan de parlementsverkiezingen. Baboerin was de leider van de grootste fractie in het ontbonden parlement, Russische Eenheid. Gisteren verscheen hij voor het eerst sinds de ontruiming van het parlementsgebouw weer in het openbaar. De organisatoren van zijn persconferentie hadden die overigens op het allerlaatste moment afgelast nadat er een waarschuwing van de regering zou zijn gekomen, dat de bijeenkomst in strijd kon zijn met de afgekondigde noodtoestand. Dit zorgde voor enige verwarring maar Baboerin hield zijn verhaal vervolgens gewoon in de gang.

Het ministerie van justitie maakte gisteren bekend dat zich al 91 partijen hebben ingeschreven voor deelname aan de verkiezingen. De groep rondom vice-premier Jegor Gajdar, Ruslands Keuze, publiceerde gisteren al zijn eerste verkiezingsmanifest. De partij behartigt volgens de verklaring de belangen van al diegenen die de hervormingsgezinde koers van president Jeltsin steunen. De verklaring was ondertekend door alle belangrijke adviseurs van Jeltsin en door schaker Gary Kasparov.

Jeltsin zelf, op staatsbezoek in Japan, ontkende een bericht dat hij zou overwegen toch tegelijk met de parlementsverkiezingen ook verkiezingen voor zijn eigen functie te houden. Een van zijn medewerkers, Georgi Satarov, had daarop gespeculeerd. “Ik ontkend dit categorisch en ik zal zulke adviseurs niet in dienst houden”, zei Jeltsin op een persconferentie in Tokio. Hij hield daarentegen wel de deur open voor uitstel van de presidentsverkiezingen. Hij herhaalde dat hij bereid is ze op 12 juni te houden, maar voegde daaraan toe dat het nieuwe parlement daarover het laatste woord zal hebben.

    • Hans Nijenhuis