Reserveren

Beste Luc,

Soms bedenken we, zullen we maar niet gaan eten bij Lucullus? Eerlijk gezegd roepen we onder elkaar dan Luckustlul, zo gaat dat bij ons en dan begrijpt iedereen het.

Zo gezegd zo gedaan. Maar de ene keer is de keuken al dicht omdat er geen klanten meer zijn (wij zijn er toch!?), de andere keer is er voor ons geen plaats meer omdat er twaalf reserveringen zijn en eten we genadebrood in het tussenliggende kwartiertje, terwijl de tafeltjes na de huisprak net zo leeg blijven dat we met gemak voor honderd gulden de man uitgebreid twee uur lekker Amsterdams hadden kunnen zitten kanen.

Dus nou dacht ik voor de volgende keer: weet je wat, ik zal even faxen dat we eraan komen! Ik besefte ineens dat we in een yuppengedoe leefden en als je dan uit eten wilt regel je dat gewoon even vanuit de computer, met Windows en een muis via het modem. Maar dat werkt bij jullie niet, kennelijk heeft Masja toch nog niet zo'n ding naast de kassa. In arren moede heb ik deze fax dus maar even op de fiets langs gebracht, dan lijkt het nog wat.

Dat ik dus aanstaande woensdag met Annemiek en Ineke om half zeven graag een tafeltje wil reserveren, want Ineke is jarig en die woont om de hoek, dus die eet altijd ergens anders. En dan na het hoofdmaal een ijsje met een parasolletje natuurlijk.

Mocht trouwens nog een zalmforel worden besteld, vraag dan aan de kok dat hij niet eerst de andere helft opeet om daarna net te doen of die ene halve opgediende een hele is. Is alles permanent gereserveerd, of zijn jullie woensdags gesloten, fiets dan gauw even een fax terug, dan kan ik Inekes verjaardagsetentje nog redden in de buurt, bij de gauwegeit of tantejopie, ook al eet je daar natuurlijk wel minder lekker. Maar die doen heel simpel op z'n Amsterdams ook niet aan reserveren! 't Is daar gewoon aanschuiven of niet. Reserveren, dat is voor lui die, omdat ze toch gereserveerd hebben, nog een uurtje naar Paul de Leeuw of RTL 7 blijven kijken en daarna genoeg borrelnootjes en gegratineerde worstjes uit de ijskast op hebben om dan lekker een wipje te gaan maken op hun ikeabankje.

En intussen die tafeltjes bij jullie maar leeg blijven en Masja zoals het hoort opgewekt blijven doen, al is het tegen het behang. Doet ze heel goed hoor, daar niet van!

    • Maarten Legêne