Rechtbank: hoofdofficier ging boekje te buiten

ALKMAAR, 13 OKT. De Alkmaarse rechtbank heeft gisteren bepaald dat hoofdofficier van justitie A. Josephus Jitta de Hoornse advocaat H. ter Brake ontoelaatbaar heeft bedreigd.

De advocaat is volgens de rechtbank zodanig door de hoofdofficier onder druk gezet, dat het rechtscollege het openbaar ministerie niet ontvankelijk verklaarde in de strafvervolging van het Purmerendse Centrumdemocratische raadslid R. van der P. Deze stond terecht voor het aanbieden van een racistische en discriminerend pamflet aan een Noordhollandse krant in september 1991. Het openbaar ministerie stelt hoger beroep in. De rechtbank kwam tot het vonnis na voorlezing van een brief die Jitta in mei 1993 aan de advocaat zond. Daarin laat de hoofdofficier blijken allerlei beschuldigingen van advocaten over vermeend onoorbaar optreden meer dan beu te zijn. Advocaat Ter Brake had kort tevoren in een dagblad aangekondigd de Alkmaarse hoofdofficier als getuige te zullen oproepen in de zaak tegen Van der P. Josephus Jitta vervolgde het raadslid wegens discriminatie, terwijl hij volgens de advocaat eerder had toegezegd de CD'er ongemoeid te zullen laten. De raadsman noemde dat een onaanvaardbare schending van gewekt vertrouwen. In zijn brief toont de hoofdofficier zich verbolgen over de door Ter Brake veroorzaakte nieuwe negatieve publiciteit en dreigde hem te vervolgen, wanneer deze zijn bewering over schending van gewekt vertrouwen niet zou intrekken.