Opsplitsing van Franse eigenaar Nieuw Rotterdam

De Franse verzekeringsmaatschappij Groupe Victoire, in Nederland eigenaar van verzekeraar Nieuw Rotterdam, wordt opgesplitst tussen de twee grootaandeelhouders.

Staatsbedrijf Union des Assurances de Paris (UAP) verkoopt haar belang van 34 procent aan Compagnie de Suez en krijgt in ruil daarvoor de buitenlandse activiteiten van Victoire in handen, zo hebben de twee concerns gisteren bekendgemaakt. UAP vergroot met de verwerving van Nieuw Rotterdam de jaaromzet in Nederland met ongeveer 800 miljoen tot ruim 2,5 miljard gulden.

UAP Nederland behaalde vorig jaar een omzet van 1,72 miljard gulden. De winst kelderde met 83 procent tot 3,35 miljoen gulden. In 1992 kwam de omzet van Nieuw Rotterdam uit op 801 miljoen en de winst op 16,8 miljoen. In de eerste helft van dit jaar ging de winst flink omlaag van 11,1 miljoen naar 2,2 miljoen bij een omzetgroei van 427 miljoen naar 466 miljoen gulden.

UAP, de grootste verzekeraar van Frankrijk, heeft drie jaar met Suez overhoop gelegen over de toekomst van Victoire. Het volgend jaar te privatiseren concern aasde vooral op de vetste kluif in het buitenlandse bezit van Victoire: een belang van 75 procent in Colonia, de op één na grootste verzekeraar van Duitsland. De buitenlandse activiteiten van Victoire omvatten verder een vrij kleine dochteronderneming in België, twee Italiaanse verzekeraars en twee Spaanse.

Compagnie de Suez, die nu nog 65 procent van Victoire heeft, krijgt de Franse activiteiten en neemt een belang van vijf procent in UAP door nieuw uit te geven aandelen over te nemen. Suez maakte dinsdag ook bekend dat de netto winst in de eerste helft van dit jaar is gedaald van 528 miljoen franc tot 516 miljoen franc (165 miljoen gulden). Het concern is de moedermaatschappij van Banque Indosuez en heeft verder belangen in het verzekeringswezen en de industrie.