Onderhoud kanalen en dijken duurder

DEN HAAG, 13 OKT. Burgers zullen meer moeten betalen voor het onderhoud van kanalen en dijken.

De Unie van Waterschappen heeft aangekondigd de heffingen, waar het onderhoud uit wordt betaald, te verhogen. De waterschappen moeten de komende jaren waterstaatswerken overnemen die nu door de Rijksoverheid worden vervuld. Daarvoor wil de unie een vergoeding krijgen. Hoe hoger het bedrag, des te lager de stijging van de heffingen. Minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) heeft gisteren, tijdens een mondeling overleg met de vaste kamercommissie van verkeer en waterstaat, aangegeven niet meer dan 36 miljoen gulden voor de vergoeding te willen reserveren. De unie vraagt honderd miljoen. Alle Tweede-Kamerleden zeiden gisteren het verhoogde bod, twaalf miljoen meer dan het vorige, nog altijd aan de lage kant te vinden.