Onderhandelingen over CAO politie worden deze week heropend

DEN HAAG, 13 OKT. De onderhandelingen over een collectieve arbeidsovereenkomst voor het politiepersoneel worden vrijdag heropend. De bonden hebben de ministers Dales (binnenlandse zaken) en Hirsch Ballin (justitie) om hervatting van de CAO-gesprekken gevraagd.

Het overleg was vastgelopen, doordat de politiebonden weigerden te praten over het inleveren van een atv-dag in ruil voor een loonsverhoging van 0,4 procent. Het totale loonbod van de bewindslieden bedraagt 2,35 procent. De bonden ACP en NPB zien alternatieven voor de inlevering van de atv-dag, die volgens hen 155 banen zou kosten. De bonden zullen vrijdag voorstellen dat gedeelte van de loonsstijging, die het rijk 15 miljoen gulden gaat kosten, op een andere manier besteden.

“Misschien doet het voor de overheid minder pijn als dat geld ergens anders naar toe gaat dan naar het loon”, aldus een woordvoerder van de NPB. “Wij hebben steeds gesteld dat het ons niet alleen om een loonsverbetering gaat, maar ook om werkgelegenheid en verbetering van de kwaliteit van het werk.” Overigens is de bond voorzichtig over de kansen van de nieuwe onderhandelingsronde. “Maar we willen alles proberen”, aldus de NPB-woordvoerder.

Werkgeversonderhandelaar Borghouts, directeur-generaal openbare orde en veiligheid van het ministerie van binnenlandse zaken, heeft positief gereageerd op de uitnodiging van de bonden. “Ik ga ervan uit dat u concrete voorstellen zult doen, die het onmogelijke niet overschrijden”, schreef hij gisteren aan de politiebonden. Minister Dales heeft inmiddels laten weten de commissie-Albeda voorlopig niet in te schakelen. Zij wilde eerder deze week nog het oordeel vragen van de advies- en geschillencommissie over het voortslepende CAO-conflict.

De bonden voor het onderwijspersoneel hebben goede hoop dat zij aan het eind van deze maand een nieuwe CAO kunnen overeenkomen met minister Ritzen. Het laatste bod van de minister, een salarisverhoging van ten minste 2,05 procent, is een goede basis voor verdere onderhandelingen, zo menen de bonden. Ritzens bod bestaat nu uit een verhoging van 0,2 procent aan het eind van dit jaar, 1,35 procent op 1 april 1993 en 0,5 procent vanaf 1 januari 1995. Bovendien overleggen werkgevers en werknemers over verdere beperking van de wachtgelduitgaven (ambtenaren-WW) en over de vut.

De bonden verwachten dat op de volgende bespreking, op 27 oktober, wel een akkoord kan worden bereikt. De nieuwe CAO voor het onderwijs moet met terugwerkende kracht op 1 april 1993 ingaan.