Nederlaag fataal voor Oranje

Het Nederlands elftal moet vanavond van Engeland winnen wil het kans behouden op een plaats bij de eerste twee van kwalificatie-groep 2 voor het wereldkampioenschap in 1994. Bij een nederlaag is Nederland uitgeschakeld. Bij een gelijkspel heeft nog een theoretische mogelijkheid om zich te plaatsen. Maar dan moet Polen om te beginnen Polen vanavond thuis verliezen van Noorwegen, dat al bij een gelijkspel zeker is van kwalificatie.

Wint Nederland vanavond, dan heeft het twee punten meer dan Engeland. Maar dan nog moet Nederland op 17 november de uitwedstrijd van Polen winnen of ten minste gelijkspelen, omdat Engeland op dezelfde dag zeker de uitwedstrijd tegen San Marino wint. Verliest Nederland van Polen, dan zullen de Engelsen waarschijnlijk door hun gunstiger doelpuntenverschil boven Nederland eindigen.

Eindigt Nederland-Engeland in een gelijk spel, dan blijven zowel Nederland als Engeland in de race. Spelen Polen en Noorwegen vanavond gelijk, dan zijn de Engelsen vrijwel zeker van kwalificatie met alleen het duel tegen San Marino in het vooruitzicht. Polen kan dan alleen nog naast Engeland komen door uit van Turkije te winnen en thuis van Nederland. Maar dan moet Engeland verliezen van San Marino.

Nederland miste in 1982 en 1986 kwalificatie voor het wereldkampioenschap. Op 18 november 1981 werd Nederland in Parijs door een 2-0 nederlaag (schitterende doelpunten van Platini en Six) uitgeschakeld voor het WK van '82 in Spanje. En op 20 november 1985 werd Nederland voor het WK uitgeschakeld nadat het slechts met 2-1 thuis in Rotterdam van België had gewonnen. Houtman en De Wit scoorden voor Nederland, Grün maakte vlak voor tijd het Belgische doelpunt, dat de Belgen naar het WK in Mexico bracht.

Programma groep 2: Nederland-Engeland en Polen-Noorwegen (vandaag), Turkije-Polen (27/10), Turkije-Noorwegen (10/11), San Marino-Engeland en Polen-Nederland (17/11).

Stand:

Noorwegen 8 14 21-3

Nederland 8 11 24-8

Engeland 8 11 19-6

Polen 7 8 8-7

Turkije 8 3 7-17

San Marino 9 1 1-39