Kwartaalwinst Océ zakt 26 procent

De winst van kopieerapparatenfabrikant Océ-van der Grinten is in het derde kwartaal met 26 procent gedaald tot 14 miljoen gulden.

De winst per aandeel zakte van 1,18 naar 0,87 gulden. Over de eerste negen maanden van het op 1 december begonnen boekjaar 1992/1993 is de winst 42 procent gedaald tot 40,6 miljoen. De winst per aandeel verminderde in deze periode eveneens met 42 procent van 4,41 tot 2,55 gulden. Bij het uitbrengen van het halfjaarbericht werd de verwachting geuit dat het resultaat over het tweede halfjaar niet belangrijk hoger zal liggen dan de uitkomst over het eerste halfjaar. De raad van bestuur handhaaft deze verwachting. Dit betekent dat het jaarresultaat kan uitkomen op ongeveer 54 miljoen tegen 87 miljoen vorig jaar.

In het derde kwartaal bleef de omzet onder druk staan met een daling van 6 procent tot 603 miljoen. In de eerste negen maanden werd 1854 miljoen gulden omgezet tegen 1989 miljoen gulden een jaar eerder. Dat komt neer op een daling met zeven procent. Het bedrijf keert een onveranderd interimdividend van 0,90 gulden uit.

Het bedrijfsresultaat inclusief rente-inkomsten uit financiële lease daalde in het derde kwartaal met 17 procent tot 38 miljoen gulden. Deze procentuele daling is geringer dan in het eerste halfjaar.

De rente-inkomsten uit financiële lease namen verder toe, in het derde kwartaal van 18,8 miljoen tot 23,7 miljoen gulden en in de eerste negen maanden van 52,6 miljoen tot 68,6 miljoen gulden.

In de eerste negen maanden daalde de omzet op de tekenkamermarkt met 10 procent tot 823 miljoen. In het derde kwartaal is begonnen met de uitlevering van de eerste apparaten van nieuwe series kopieerapparaten en printers. Volgens Océ is de orderprotefeuille hiervoor goed gevuld. De omzet op de kantoormarkt daalde met 4 procent tot 1031 miljoen gulden.