Junk bond-koning onderwijst studenten

NEW YORK, 13 OKT. Wie zou niet meer over de financiële wereld willen leren van iemand die er 550 miljoen dollar per jaar verdiende? Junk bond-koning Michael Milken geeft dit semester colleges aan de University of California in Los Angeles (UCLA) en de belangstelling is groot, aldus Carol Scott, faculteitsvoorzitter en decaan van de John E. Anderson Graduate School of Management van UCLA.

Milken was hoofd effecten van de firma Drexel Burnham Lambert, afdeling Beverly Hills. Hij specialiseerde zich in riskante obligaties met een hoog rendement, zogeheten junk bonds. Milken was slim en hebzuchtig, twee uitstekende eigenschappen voor een junkbond-handelaar. Junk bonds werden gebruikt om overnames mee te financieren.

In de jaren tachtig specialiseerden effectenfirma's zich in het overnemen van bedrijven als ze dachten dat de delen bij elkaar meer waard waren dan het geheel. Corporate raiders overvielen bedrijven met een hoog bod op de aandelen, gefinancierd door het uitgeven van junk bonds. De hierdoor aangegane schuld diende - wegens de hoge rente - zo snel mogelijk te worden afbetaald. Dat gebeurde veelal door delen van het bedrijf te verkopen.

Die handelwijze was omstreden. Sommigen vonden dat de acties van de raiders bijdroegen aan de sanering van het Amerikaans bedrijfsleven, anderen meenden dat een beperkt aantal particulieren zich onmatig verrijkte ten koste van bedrijven en hun werknemers. In ieder geval koste het overnamespel van de jaren tachtig Amerikaanse bedrijven van naam, zoals Beatrice en General Foods, de kop. Andere, zoals RJR Nabisco en Macy's gaan nog steeds gebukt onder een enorme schuld.

Uitgeven van en handelen in junk bonds was Drexels voornaamste activiteit. Daarbij werd veelvuldig de hand gelicht met de regels en met belangen van cliënten: de firma manipuleerde koersen, maakte misbruik van inside-informatie, hield aandelenbelangen geheim. Milken was de kampioen van het stel.

Hoewel hij stiekem nog steeds gelooft dat hij onschuldig is, bekende Milken in 1990 schuld aan zes onderdelen van een aanklacht die 98 overtredingen telde. De effectenhandelaar hoorde 600 miljoen dollar boete en tien jaar gevangenis tegen zich uitspreken en viel flauw. Hij verdween achter de tralies van de luxe-gevangenis Pleasanton in Californië. Vorig jaar augustus hoorde hij dat hij vervroegd vrij zou komen. In januari van dit jaar begon hij bij wijze van vervangende straf aan drie jaar dienstverlening aan de gemeenschap.

“Milken doet deze colleges vrijwillig”, vertelt Scott telefonisch. “Hij heeft zichzelf aangeboden. Eens per week, op woensdag, vertelt hij als gastdocent gedurende drie uur over de financiële wereld.”

Afgesproken is dat Milken tien weken college geeft aan MBA-studenten, onder auspiciën van de vaste docent Bradford Cornell. Het college heet officieel "Corporate Finance, Financial Institutions and Investing'. Volgens Scott wordt de tijd die Milken op de UCLA besteedt niet afgetrokken van zijn verplichtingen tegenover de gemeenschap.

Scott zegt nauwelijks boze reacties te hebben gehad op het aantrekken van Milken. “Slechts een handjevol mensen heeft gebeld en ze waren niet eens allemaal boos”, aldus Scott. “Voor Californië vind ik dat erg weinig.”

Milken, die geen salaris krijgt, laat intussen zijn colleges op video opnemen om ze straks te kunnen gebruiken voor zijn Education Entertainment Network, dat in 1995 van start gaat. Daarvoor heeft hij ook duizend uur vergaderingen van Drexel Burnham Lambert beschikbaar.