Harry Mens wil VVD te lijf met eigen partij

DEN HAAG, 13 OKT. In het Haagse hotel Des Indes ziet makelaar Harry Mens het gepaste decorum om zijn politieke plannen te lanceren. “Ik heb héérlijk geslapen, ik ben bevrijd van stress en ergernis”, zegt Mens, die gisteravond per brief van de VVD te horen kreeg dat hij niet op de kandidatenlijst staat voor de Kamerverkiezingen volgend jaar.

“De VVD kan niet omgaan met mensen, je moet je rustig houden in afwachting van een baantje. De VVD is alleen goed voor partijbaronnen”, zegt hij vanochtend in Des Indes.

Omgeven door journalisten zet hij de aanval in. Hij overweegt om volgende maand de Liberale Partij Nederland (LPN) op te richten, met een serieuze lijst en een programma. “Hoogleraar Pim Fortuyn denkt er over na, met een zittend VVD-Kamerlid heb ik al een sonderend gesprek gehad”. Het Kamerlid J.D. Blaauw, die door het VVD-hoofdbestuur op een onverkiesbare plaats is gezet, laat onmiddellijk ontkennen dat hij met Mens heeft gesproken.

Mens wil eerst inventariseren wat het opzetten van een nieuwe partij betekent. Vanochtend belde hij met de Kiesraad; de benodigde 26.000 gulden inschrijfgeld is geen probleem, wél de organisatie. “Ik moet een vereniging oprichten, inschrijven bij de Kamer van Koophandel en in alle provincies met een lijst uitkomen. Mijn LPN moet niet een spannend jongensboek worden.”

Het LPN-program moet hij ook nog schrijven, maar een paar punten staan partijleider Mens voor ogen. “Ik wil goed zijn voor ondernemend Nederland. Dan komt het weer goed. Het minimumloon hoeft niet omlaag, de sociale uitkeringen ook niet. Als de belastingdruk met vijftig procent wordt verlaagd, trekt de economie aan, komen er meer winsten en trekt ondernemend Nederland het karretje uit het zand”. Hij beschuldigt de VVD ervan dat zij “Nederland kapot wil bezuinigen”.

Over een ideale coalitie heeft hij ook zijn denkbeelden. “Ik wil een kabinet met CDA en PvdA. Het trio Brinkman-Rottenberg-Mens kan prachtig werken.”

Pag.3: "VVD zal merken dat ik risicofactor ben'

“De LPN haalt tien tot vijftien zetels en komt in een schakelpositie, de VVD in het isolement en D66 met zijn doorgeslagen milieu-eisen ook”, zo verwachtte Mens vanmorgen in Des Indes. Gisteren, zei hij, voelde hij aan dat hij niet meer op de lijst zou komen, evenals de televisiepresentator Willem Bol.

Op het laatste moment probeerde Mens nog een gesprek met fractieleider Bolkestein te arrangeren maar deze zei dat hij het té druk had. Tijdens de herdenking van het Leids ontzet, op 3 oktober, liep Mens toevallig ex-minister Gijs van Aardenne tegen het lijf. “Ik zag aan zijn ogen dat er iets mis was”.

VVD-voorzitter Van Leeuwen had Mens op een golftournooi aangezocht om voor de lijst beschikbaar te zijn. Hij werd echter “ongeschikt” bevonden. “De VVD stuurt van Leeuwen de laan uit, laat Wiegel thuis en ik krijg ook geen kans”, zegt Mens. “Ze zeggen dat ik een risicofactor ben. Dat klopt en dat zullen ze ook merken. Ik wilde in de CDA-vijver vissen, maar ga dat nu ook in de VVD-vijver doen”.

Maandagavond reed Mens nog naar het Drentse Gasselte om een VVD-publiek toe te spreken. Het bleken de laatste kilometers te zijn die hij voor de VVD zou afleggen. “Ik word angstig als ik zie hoe groot de afstand is de top van de VVD en de mensen in het land. Ik wilde daar wat aan doen maar de VVD wil verder rusten en baantjes najagen”.

Gistermiddag reed Mens naar Den Haag. “Ik kreeg het gevoel: ik moet naar Den Haag, ik moet wat doen”. Zijn Bentley parkeerde hij pontificaal op de stoep, op het Lange Voorhout voor "Sauer', het exclusieve restaurant. Voor een wielklem van de Haagse politie was hij niet bang. “Mijn wielen zijn te groot, die klemmen passen niet. Ik krijg alleen een parkeerboete van veertig gulden”. Geld is voor hem geen probleem, de politieke toekomst wel. Mens besefte dat hij "out' was en hekelde de “elite in de VVD” die hem heeft geweerd. “Ik ben opgelucht dat ik van dat afgemeten, kruiperige gedoe af ben. Ik kan nu zelf de leiding geven”.

Vanuit het etablissement de Posthoorn lanceerde hij zijn aanval op de VVD en de Haagse politiek, op tafel lag een zaktelefoon die geregeld piept. “Iedereen weet al dat ik niet op de lijst sta, maar van de VVD heb ik nog niets gehoord”, zegt hij. “Maar ik heb er zin in, ik lust ze gewoon rauw”. Zondag, tijdens een wandeling met zijn twee Labradors kwam Mens VVD-leider Bolkestein tegen. “Ik liep hem recht in de armen. Hij begon bleek te zien toen hij mij zag aankomen”.

Het idee van een nieuwe partij, de Liberale Partij Nederland, begon steeds meer vorm te krijgen naarmate Mens bozer werd op de VVD. “Ik overzie nog niet wat dat logistiek allemaal betekent. Ik moet wel met een serieuze lijst komen, en avonturiers weren. Tegen Bol heb ik gezegd dat hij bij mij op de lijst kan en hoogleraar Fortuyn wil ik ook wel. Nu beslis ik dat zelf. Dat is wel zo makkelijk”.

Terwijl Mens raast en tiert, hangt er een sfeer van opluchting en berusting op het Binnenhof, in de fractiezaal van de VVD. De fractie neemt 's morgens nog even de lijst door, alle fractieleden zijn blij dat Mens er niet op staat. De meesten staan op een verkiesbare plaats, Van Heemskerck Pillis-Duvekot zit echter met een 28ste plaats op de wip. Zij is teleurgesteld en zit nadien met haar medewerker zwijgend in haar werkkamer. En voor ex-marineman Blaauw wordt het op een 35ste plaats vrijwel onmogelijk om terug te komen. Hij had ooit een openlijk conflict met partijvoorzitter Van Leeuwen, werd beschuldigd van fraude, ging vrijuit maar betaalt nu toch de prijs.

De risico-analyse in de fractie is rationeel, calculerend. “Mens kan ons nu schade toebrengen. Maar dat is tijdelijk. Als hij op de lijst zou hebben gestaan zou de schade groter zijn geweest”. De VVD hoopt dat de storm van de makelaar uit Lisse overwaait.

In de Posthoorn geeft de zaktelefoon aan dat Mens in het nieuws is. Veronica, Radio-West, de Wereldomroep, het Algemeen Dagblad, het Leidsch Dagblad. Uit de losse hand zegt Mens wat hem voor ogen staat. “De politiek moet open worden, de mensen in Nederland vinden dat de Haagse politiek niet aanspreekt. Ik ben niet bang om mijn mening te zeggen”. De radio-interviews worden per telefoon gedaan, afspraken voor kranteninterviews snel gemaakt. Mens voelt zich in het middelpunt van de politiek staan, hij is in de ban van zijn euforie. “De VVD zal dit bezuren, ik haal tien, vijftien zetels binnen.”

“De mensen houden van Mens”, concludeert hij na vele spreekbeurten in het land. Hij wil doorgaan. De leider van de Liberale Partij Nederland besluit om persconferentie te houden en belt het ANP. “Wilt U uitdragen dat ik, Harry Mens, morgen om 11.00 uur een persconferentie hou in Des Indes. Waar het over gaat? Het onderwerp is: Harry Mens zal Nederland uitleggen hoe we nu verder gaan”. De makelaar heeft nog geen zaal in Des Indes besteld. “Als er voor mij geen ruimte is koop ik het hotel gewoon op”. Mens stapt op, het is weer rustig in de Posthoorn. De ober kijkt hem ongelovig na. “Kan die meneer Mens niet gewoon blijven bij de makelaardij. Daar is hij toch goed in”.

    • Derk-Jan Eppink