Grotere kans op komst Europol naar Den Haag

DEN HAAG, 13 OKT. De kans dat Den Haag zetel wordt van de Europese politieorganisatie Europol is gestegen. De Belgische minister van justitie, Whatelet, heeft Den Haag genoemd als meest waarschijnlijke vestigingsplaats.

België is dit half jaar voorzitter van de Europese Gemeenschap; de Belgen moeten proberen in die functie ten behoeve van de extra EG-topconferentie op 29 oktober in Brussel met een regeling te komen voor de verdeling van een aantal grote, Europese instellingen.

Hoofdprijs in deze "zetelkwestie' is de Europese Centrale Bank. Die staat ook nummer één op het Nederlandse wensenlijstje. Nummer twee daarop is het Europese Merkenbureau en nummer drie Europol. Al enige tijd gaat het gerucht dat de centrale bank naar Duitsland gaat, naar Frankfurt of Bonn. Premier Lubbers heeft er de afgelopen tijd bij EG-collega's op aangedrongen de bank in Amsterdam te vestigen. Nog deze week gaat een brief van hem en de ministers Kooijmans (buitenlandse zaken) en Kok (financiën) uit naar hun collega's in de EG-landen om nog één keer op de grote voordelen van Amsterdam te wijzen.

Als troostprijs voor het niet krijgen van de bank hebben de Duitsers voorgesteld om een Nederlander tot eerste president van die bank te benoemen. Per 1 januari 1994 zou deze dan meteen al president kunnen worden van het overgangsorgaan naar de ECB, het Europese Monetaire Instituut. Een andere troostprijs is Europol.

Tijdens een bijeenkomst voor politiechefs over internationale misdaad en georganiseerde drugshandel zei Whatelet, dat Straatsburg niet meer als serieuze kandidaat geldt en dat volgens hem Den Haag de vestigingsplaats wordt. Whatelet liet zich er niet over uit of hij daarbij uitging van het lijstje dat België als EG-voorzitter aan de top op 29 oktober zal voorleggen. Een woordvoerder van zijn ministerie in Brussel wilde verder ook niets aan de uitspraken van de minister toevoegen.

De gemeente Den Haag heeft inmiddels verklaard "klaar' te zijn voor de ontvangst van Europol. De organisatie kan direct beginnen in het voor dit doel vrijgehouden voormalige onderdak van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI). Daarin kunnen vierhonderd mensen werken. Zodra bij Europol meer dan vierhonderd mensen werken, kan Den Haag voor nieuwe, alternatieve huisvesting zorgen. Een woordvoerder van de gemeente Den Haag zei vanmorgen: “Als Europol de troostprijs is, geef ons dan maar de troostprijs.”