Grote order uit China voor scheepswerf

ROTTERDAM, 13 OKT. Van der Giessen-de Noord heeft in China een order voor vijf schepen ontvangen ter waarde van enkele honderden miljoenen guldens. Dat heeft directeur H.A.J.J. Janssens van de Nederlandse Kunststoffen Industrie NKI, een dochter van de scheepswerf, tegenover het ANP verklaard.

De koers van de werf steeg vanmorgen, in reactie op deze mededeling, met 32 procent tot 340 gulden.

Van der Giessen-de Noord ontkent dat definitieve overeenstemming is bereikt over een Chinese order. Volgens de werf heeft Janssens zijn uitlatingen op “persoonlijke titel” gedaan. Janssens maakte deel uit van de handelsmissie die onder leiding van staatsecretaris Van Rooy van buitenlandse handel onlangs een bezoek bracht aan China. Van der Giessen-de Noord nam eveneens deel aan deze reis.

Eind vorige week sprak Van Rooy al de verwachting uit dat er een order aankomt van enkele honderden miljoenen guldens. Volgens haar ging het om roll-on/roll-off schepen en veerboten. Een naam van het betrokken bedrijf noemde ze echter niet. Als de order doorgaat, komt het totale bedrag waarvoor China dit jaar aan Nederlandse produkten importeert uit op één miljard gulden. “Wij hebben met verbazing kennisgenomen van de berichten over deze order. Wij maken pas iets bekend als een order definitief is”, aldus de woordvoerster. Op de beurs wordt al enige dagen vooruitgelopen op de miljoenenorder. De koers van de aandelen, die op 4 oktober nog 234 gulden bedroeg, was gisteren al opgelopen tot 308 gulden.