Geslaagde stunt van RTL5 met uitzending interland

ROTTERDAM, 13 OKT. De televisieuitzending van de voetbalwedstrijd Nederland-Engeland door het commerciële station RTL5 heeft gezorgd voor een lichte hysterie in Nederland. In gemeenten waar het station nog niet op de kabel was verschenen, zijn stadhuizen en kabelexploitanten bestookt door verontruste Nederlanders die als de dood waren het rechtstreekse verslag (thuis) te moeten missen. Met een opmerkelijke daadkracht van plaatselijke bestuurders als resultaat: vrijwel overal in Nederland is RTL5 nu op de kabel. Soms "officieus', soms "tijdelijk', in alle gevallen in afwachting van de afronding van de geldende procedures voor toelating van een nieuw station op de kabel. In Roermond is het (nog) niet gelukt RTL5 op de kabel te krijgen, maar het televisiestation voor Britse soldaten SCEC zal de wedstrijd integraal uitzenden.

In de directiekantoren van RTL4 S.A. in Hilversum en Luxemburg zal vanavond ongetwijfeld een champagnekurk knallen, want het is gelukt de "kabelpenetratie' of "dekking' van het nieuwe televisiestation binnen tien dagen na de start op 98 procent van de Nederlandse huishoudens te krijgen. De Luxemburgse zakenlieden hebben de voetbalwedstrijd daarvoor als breekijzer gebruikt, met naar buiten toe in elk geval geen spoor van twijfel over het mogelijke succes van de krachtmeting die werd aangegaan. Zij wisten dat zo'n 20 tot 30 procent van de Nederlandse gemeenten niet onmiddellijk zou overgaan tot het doorgeven van het station als gevolg van ambtelijke beslommeringen, ingewikkelde contracten met kabelexploitanten of sympathieën met het publieke bestel van plaatselijke politieke partijen. Dat uiteindelijk een groot rumoer zou opstijgen over het wegblijven van het station op plaatselijke kabels was ook duidelijk, het bleef echter een gok aan wie de klachten zouden worden gericht. Met de wedstrijd kon altijd nog naar RTL4 worden uitgeweken, maar dat zou ongewenst gezichtsverlies hebben betekend.

De RTL-directie kwam vanaf september onder druk te staan de wedstrijd op RTL4 in plaats van RTL5 uit te zenden. Er verschenen berichten dat op RTL5 slechts 70 procent van de Nederlandse huishoudens in oktober de wedstrijd zou kunnen volgen. De RTL-directie werkte dergelijke berichten ook enigszins in de hand door steeds een dergelijk dekkingspercentage te noemen. Zij was daartoe overigens min of meer verplicht om potentiële adverteerders te lokken voor het station.

KNVB-directeur betaald voetbal Wolzak (voormalig directeur van de TROS) nam het voortouw in een actie tegen RTL. Hij vond die 70 procent veel te laag en schreef RTL4 S.A. op 9 september een brief met het verzoek de wedstrijd uit te zenden op RTL4, dat een dekking van bijna 100 procent heeft. Hij kreeg geen antwoord. Wolzak zocht daarop enige keren telefonisch contact maar kreeg geen duidelijk antwoord. Op 6 oktober schreef Wolzak andermaal een brief na kranteberichten dat ruim een miljoen Nederlanders niet in staat zou zijn thuis de wedstrijd te volgen. Nog steeds kreeg Wolzak geen antwoord. “Het was geen "ja' en het was geen "nee' ”, zegt Wolzak, die gisteren voor het laatst contact had met RTL4 S.A. Het argument van een te lage dekking was toen al door de werkelijkheid achterhaald, gemeenten capituleerden op grote schaal voor de druk RTL5 door te geven. Wolzak kon slechts nog aangeven dat volgens hem veel mensen RTL5 niet op hun eigen televisietoestel konden vinden, maar de meeste kabelnetten zetten het station kant en klaar op de kabel. Wolzak erkende wel “respect” te hebben voor de manier waarop het RTL was gelukt het dekkingspercentage op te voeren.

Het verzet van Wolzak was strikt genomen onnodig. De uitzending van de wedstrijd was een probleem voor directie van RTL4 S.A., dat de rechten had gekocht, niet voor de KNVB. Als het dekkingspercentage van het nieuwe station was blijven steken op pakweg 80 procent, dan had RTL4 S.A. uit zichzelf wel besloten de wedstrijd over te hevelen naar RTL4, bevreesd als men is "goodwill' te verspelen. Misschien zag Wolzak als oud-bestuurder van het publieke bestel de uitgelezen kans RTL een kleine nederlaag toe te brengen, iets dat menigeen de succesvolle Luxemburgers (nog altijd) toewenst.

    • Zeger Luyendijk