Friezen sluiten bank uit angst voor rovers

ELSLOO, 13 OKT. Uit angst voor roofovervallen wordt een bijkantoor van de Rabobank in het Friese dorp Elsloo (gemeente Ooststellingwerf) per 1 november definitief gesloten. Een bankemployé hield er twee keer per week zitting voor de dorpsbewoners. Ook de zitting in een verzorgingstehuis in Oosterwolde wordt opgeheven.

Hoewel het kantoor in Elsloo nooit is overvallen, is de veiligheid van de bankmedewerkers en de bezoekers volgens directeur J. Hendriks van de Rabobank in Oosterwolde niet meer te garanderen. “De veiligheid in dit kantoor, dat geen echt bankgebouw is, is zeer minimaal. Wij willen onze mensen en bezoekers niet aan onnodig risico blootstellen en willen niet wachten met het dempen van de put, als het kalf verdronken is.”

Recente overvallen op bankkantoren in het nabije Wilhelminaoord en Westerbork hebben de onrust vergroot, zegt hij. Betere beveiliging van een zittingskantoor is niet mogelijk, stelt Hendriks, gezien de beperkte dienstverlening die er gegeven wordt. “Sluiting moet worden gezien als een preventieve maatregel.”

H.J. Betten van Plaatselijk Belang in Elsloo betreurt dat de zittingen in het kantoortje na 30 jaar verdwijnen. “Vooral voor de bejaarden is het jammer, omdat die nergens anders heen kunnen. Het is treurig dat je op deze manier voor de criminaliteit moet wijken. De overvallen nemen de laatste tijd toe. De criminelen uit de Randstad zijn binnen anderhalf uur in Friesland.”