Euro-ondernemingsraad nabij door ratificatie "Maastricht'

LUXEMBURG, 13 OKT. De Europese Commissie zal een richtlijn opstellen voor de instelling van zogenoemde Euro-ondernemingsraden. Een dergelijke ondernemingsraad wordt verplicht voor bedrijven met meer dan duizend werknemers en die vestigingen hebben in ten minste twee EG-landen.

De EG-ministers van sociale zaken hebben hiervoor gisteren in Luxemburg het groene licht gegeven. De richtlijn houdt in dat de bedrijfsleiding de Euro-OR moet "consulteren en informeren' bij belangrijke beslissingen van grensoverschrijdende betekenis.

Groot-Brittannië bleef zich gisteren verzetten tegen de instelling van dergelijke ondernemingsraden. Het Verdrag van Maastricht, dat binnenkort door Duitsland als laatste EG-land zal worden geratificeerd, maakt het echter mogelijk om besluiten op sociaal gebied te nemen zonder de Britten, die de sociale paragraaf van "Maastricht' niet hebben getekend.

De ministers besloten voorts dat kinderen jonger dan 15 jaar in een vakantiebaan of een stageperiode niet langer dan zeven uur per dag mogen werken en niet langer dan 35 uur in de week. Nu is dat nog 40 uur per week. Een vakantiebaan mag bovendien niet even lang duren als de schoolvakantie. Er moet een arbeidsvrije periode overblijven.

Nieuw is ook, dat de werkgever wordt verplicht de (pleeg-)ouders van de jeugdige werknemer op de hoogte te stellen van de risico's op het werk voor de gezondheid of de veiligheid.

Groot-Brittannië had aanvankelijk grote bezwaren tegen de EG-richtlijn (wet), maar ging uit vrees overstemd te worden akkoord met een speciale overgangstermijn voor het Verenigd Koninkrijk van vier jaar.

Vanaf dertien jaar is, beperkt in tijd, lichte arbeid mogelijk. De soorten werk en de werktijden kan elk EG-land in zijn eigen wetgeving regelen. Het gaat hier bijvoorbeeld om babysitten. Vanaf 15 jaar mag er buiten schooldagen acht uur per dag en veertig uur in de week gewerkt worden. Kinderen van die leeftijd mogen ook 's avonds tot elf uur werken, terwijl kinderen beneden de vijftien jaar er om acht uur 's avonds mee moeten ophouden. (AFP, ANP)