Engels team: sterk, hard en meedogenloos

David Seaman, 30 jaar. doelman van Arsenal. Hij speelt vandaag zijn elfde interland, maakte onlangs op Wembley tegen Polen zijn rentree, ten gunste van Chris Woods, die volgens bondscoach Taylor zijn zelfvertrouwen kwijt was. Seaman had de afgelopen twee jaar ook een zwakke periode. Hij speelde onder meer voor Queen's Park Rangers en sinds 1991 voor Arsenal. Hij maakt tegenwoordig een geroutineerde, solide indruk. Hij is een typische Britse doelman: geen show, rustig, staat altijd op de goede plaats, klemvast en straalt vertrouwen uit.

Paul Parker, 29 jaar, rechterverdediger van Manchester United. Hij speelt vandaag zijn achttiende interland. Hij viert zijn rentree in het Engelse elftal na anderhalf jaar afwezigheid. Taylor geeft de voorkeur aan Parker wegens diens mentaliteit en zelfvertrouwen boven de jonge Rob Jones van Liverpool, die slechts twee interlands speelde. Parker is een soort terriër, met een meedogenloze tackle. Hij is snel, maar slordig met zijn passes. Wordt algemeen beschouwd als de beste back van Engeland.

Tony Adams, 27 jaar, centrale verdediger van Arsenal. Hij speelt zijn 28ste interland. Een geboren Londenaar, die als leerlingprof bij Arsenal begon. Hij is lang, en moeilijk in luchtduels te verslaan. Langs de grond is hij kwetsbaar. Maar door zijn goede spelinzicht staat hij vaak op de goede plaats. Hij is keihard. Adams is gevaarlijk als zijn team een hoekschop mag nemen. Hij scoorde viermaal voor Engeland. Adams is een echte leider.

Gary Pallister, 28 jaar, centrale verdediger van Manchester United. Hij speelt zijn elfde interland. Hij is lang, sterk, hard, meedogenloos en snel. Eenzelfde type als Adams. Hij verdrong de talentvolle Des Walker, die schuldig werd bevonden aan de Engelse nederlagen tegen Nederland, Polen en Noorwegen.

Tony Dorigo, 27 jaar, linker verdediger van Leeds United. Hij speelt zijn vijftiende interland. Hij is zeer snel, valt graag aan langs de vleugel. Maar hij heeft verdedigend tekortkomingen. Hij vervangt de ervaren Stuart Pearce (54 interlands), die met zijn vrije trappen vaak succes heeft. Pearce ondervindt te veel hinder van zijn hamstrings.

Paul Merson, 25 jaar, speelt bij Arsenal als opkomende linkermiddenvelder of linker spits. Hij speelt zijn dertiende interland. Heeft slechts twee volledige interlandwedstrijden op zijn naam staan. Kan op elke offensieve positie spelem. Hij is een allrounder. Hij is sterk aan de bal, snel en behendig. Zijn rushes zijn befaamd. Hij beschikt over een sterke pass en een hard schot. Hij is enthousiast, fel, maar erg onevenwichtig. Speelt vanavond als hangende rechter vleugelspits. Zijn opstelling is verrassend.

David Platt, 27 jaar. Hij speelt op het middenveld, achter de spitsen bij het Italiaanse Sampdoria. Platt scoorde 20 maal voor Engeland in 44 interlands. Hij is zeer ijverig, het voorbeeld voor bondscoach Taylor die hem nog kent van de periode dat ze beiden aan Aston Villa waren verbonden. Platt scoort veel. Voor Bari, zijn eerste Italiaanse club waarmee hij degradeerde uit de eerste divisie, elfmaal. Bij Juventus kwam hij nauwelijks aan spelen toe. Nu vormt hij bij Sampdoria met Gullit en Mancini een succesvol en produktief trio. Hij is sterk in de lucht en schiet uit alle standen.

Paul Ince, 25 jaar. Hij speelt centraal op het middenveld bij Manchester United. Hij is aan zijn elfde interland toe. Hij geldt als de beste Engelse voetballer. Is een intelligente speler, een organisator, zeer snel, atletisch, hard en een corrigerende speler. Zwerft over het hele veld, is altijd aanspeelbaar en speelt in de rug van de spitsen.

Carlton Palmer, 27 jaar. Hij is middenvelder bij Sheffield Wednesday en speelt zijn achttiende interland. Begon zijn loopbaan bij West Bromwich Albion. Palmer is een soort roadrunner, met zijn lange, zwaaiende benen. Schakelt gemakkelijk aanvallers uit. Zal op Bergkamp spelen. Hij is atletisch, sterk en onvermoeibaar. Hij heeft een slechte balcontrole.

Lee Sharpe, 23 jaar. Linker middenvelder bij Manchester United. Speelt zijn achtste interland. Was voor de doorbraak van Uniteds grootste talent Ryan Giggs (een Welshman) linker spits van de Mancunians. Sharpe is snel, behendig, passeert gemakkelijk en schiet graag op doel.

Alan Shearer, 23 jaar. Spits van Blackburn Rovers. Speelt zijn zevende interland. hij scoorde tweemaal. Mijnwerkerszoon. Keert terug in het Engelse elftal na een knieblessure die negen maanden herstel vergde. Hij is snel, doortastend, passeert gemakkelijk, schiet uit alle standen en scoort veel. Bij zijn rentree bij Blackburn scoorde hij tweemaal. Hij heeft de reputatie te scoren bij zijn eerste wedstrijden. Hij heeft maanden toegeleefd naar deze wedstrijd. Shearer is typische Brits: hard voor zijn verdedigers, hard voor zichzelf.

Ian Wright, 29 jaar. Spits van Arsenal. Speelde veertien interlands. Is vanavond invaller. Zoals hij inviel in Polen bij een 1-0 achterstand en de gelijkmaker scoorde dank zij een half mislukt schot. Hij is niet helemaal fit, door een knieblessure. Wright maakt in de competitie veel en mooie doelpunten. Maar in het Engelse elftal is hij niet verder gekomen dan twee. Een typische clubspeler. Werd een goede spits op latere leeftijd, na een anonieme periode bij Crystal Palace. Hij is agressief, gevaarlijk, snel, een rommelaar en schiet graag.