Clinton: voorlopig geen Amerikanen in VN-missie Haïti

PAG.14 KANS KLEIN OP TERUGKEER ARISTIDE

WASHINGTON/ PORT-AU-PRINCE, 13 OKT. De Amerikaanse president Bill Clinton heeft gisteren besloten voorlopig geen Amerikaanse militairen naar Haïti te sturen voor de VN-operatie ter herstel van de Haïtiaanse democratie. Clinton sprak zich uit voor hernieuwde afkondiging van het VN-embargo tegen Haïti, om de militaire leiders te dwingen alsnog met terugkeer van het democratisch systeem akkoord te gaan.

“Ik heb geen enkele intentie onze soldaten te sturen, zolang het akkoord (met de huidige junta over herstel van de democratie) niet wordt geëerbiedigd”, zei Clinton gisteren, een dag nadat een Amerikaans troepenschip was verhinderd in Port-au-Prince aan te leggen. Hij meende dat er nog steeds “een kans” bestond dat de grondwettige president, Jean-Bertrand Aristide, volgens het oorspronkelijke plan op 30 oktober naar Haïti terugkeert. Daarvoor waren volgens hem wel nieuwe economische sancties nodig. De Amerikaanse VN-ambassadeur, Madeleine Albright, zei te verwachten dat de Veiligheidsraad vandaag nog sancties tegen Haïti zal afkondigen.

Delen van Port-au-Prince zijn na de anti-Amerikaanse rellen van maandag nog steeds in handen van gewapende aanhangers van de Haïtiaanse junta, die schoolkinderen en taxichauffeurs van straat houden. Een VN-vertegenwoordiger ter plaatse zei te vrezen voor de veiligheid van de ongeveer 300 mensenrechten-waarnemers die nu op het eiland zijn. “Als ze de machtige Amerikanen kunnen wegjagen, dan kunnen ze ook de minder machtige civiele missie verdrijven.” De Haïtiaanse legerleider generaal Raoul Cedras weigerde gisteren zonder meer de veiligheid van buitenlandse eenheden te garanderen die krachtens het door bemiddeling van de VN tot stand gekomen democratiseringsakkoord naar Haïti moeten komen of er al zijn.

Amerikaanse Congresleden die gisteren Cedras spraken, toonden zich pessimistisch over de kans op herstel van de democratie. Een van hen, senator Bob Graham, achtte het onwaarschijnlijk dat Cedras in overeenstemming met de afspraken vrijdag aftreedt. (Reuter, AP, AFP)