Château d'Yquem '92 afgeschreven

PARIJS, 13 OKT. Een teleurstellende mededeling voor liefhebbers van een goed glas Château d'Yquem: graaf Alexandre de Lur Saluces, eigenaar van het château, heeft besloten om de gehele oogst van 1992 te schrappen wegens de inferieure kwaliteit. Geen enkele fles van de zoete witte dessertwijn uit de Bordeaux-streek zal op de markt verschijnen.

Volgens een woordvoerster van Château d'Yquem is de wijn door de zware regenval tijdens de oogst van vorig jaar niet zoet genoeg.

Het is de derde keer sinds Lur Saluces de wijngaard in 1968 overnam van zijn oom dat een gehele oogst wordt afgeschreven. Eerder gebeurde dat in 1972 en 1974. Het scheelt de graaf ettelijke miljoenen franc. Zelfs de goedkoopste fles kost ruim duizend franc (ongeveer 350 gulden), een fles van een uitzonderlijk goed jaar een veelvoud daarvan. Het château produceert 90.000 flessen per jaar. De oogst van 1992 zal waarschijnlijk worden verkocht aan andere wijnhuizen en worden verwerkt in kwalitatief mindere Sauternes-wijnen.

Het zal nog enkele jaren duren voor het gemis van de oogst van 1992 zich laat voelen. Een Château d'Yquem moet namelijk drieëneenhalf jaar rijpen in eikehouten vaten. Dit jaar komt de opbrengst van 1988 op de markt. (Reuter)