Beurshandel stil, voetbalwedstrijd beheerst vloer

AMSTERDAM, 13 OKT. Op de vloer van de Amsterdamse effectenbeurs was de aandacht van de handelaren voornamelijk gericht op de voetbalwedstrijd die Nederland vanavond speelt tegen Engeland. Met de aandelenkoersen hoefde vrijwel niemand zich bezig te houden, doordat er nauwelijks sprake was van handel.

AMSTERDAM De stemming was licht negatief, doordat in Londen vanmorgen tegenvallende cijfers over de Britse inflatie werden gepubliceerd. De EOE-index van de 24 meest actieve fondsen stond rondom het middaguur op 361,97 punten, 0,43 punt lager dan het slot van gisteren. Van aandelenverkopen was overigens geen sprake, hooguit van lichte koersdalingen. De handelaren hadden dan ook ruimschoots de gelegenheid om zich bezig te houden met de wedstrijd van vanavond in het Rotterdamse voetbalstadion De Kuip, die voor beide voetbalteams beslissend is in de strijd om de kwalificatie voor de wereldkampioenschappen volgend jaar in de Verenigde Staten. Het meest besproken onderwerp van de handelaren vormden de Britse voetbalsupporters, die gisteren op een steenworp afstand van het Damrak werden opgepakt voor openlijke geweldpleging.

De Nederlands-Britse ondernemingen deden het vanmorgen behoorlijk op de Amsterdamse beurs. Koninklijke Olie (met het in Londen genoteerde Shell Transport and Trading onderdeel van de Shell-Groep, die voor 60 procent Nederlands en voor 40 procent Brits is) noteerde 189,30 gulden, tegen een slot van 188,70 gulden gisteren. Unilever (50 procent Nederlands, 50 procent Brits) steeg van 200,70 naar 203,10 gulden. Alleen Elsevier (onderdeel van Reed Elsevier) verloor: 50 cent op 145,90 gulden. KLM dat vorig jaar uiteindelijk niet opging in British Airways, schoot naar een hoogste koers van het jaar op 39,90 gulden als gevolg van een voorbarige publikatie in een ochtendblad dat de fusie met SAS, Swissair en Austrian morgen of overmorgen rond komt. Een ontkenning van KLM drukte de koers weer naar 39,50 gulden, tegen een slot van 39,60 gulden gisteren.

De internationale waarden zochten het in het algemeen hoger op. Naast Unilever en Koninklijke Olie steeg ook Akzo: van 182,40 naar 182,70 gulden. Philips hield het bij het slot op 35,50 gulden.

Het nieuws dat Van der Giessen-de Noord een Chinese order van enkele honderden miljoenen guldens zou hebben binnengehaald, dreef op de lokale markt de koers van het aandeel op van 308 naar 325 gulden. Vooruitlopend op dit nieuws stijgt de koers al vanaf 4 oktober, toen de koers nog 234 gulden bedroeg.

NEW YORK Op de Newyorkse effectenbeurs viel gisteren opnieuw weinig te beleven. De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen vertoonde nauwelijks beweging en sloot uiteindelijk met een minimaal verlies van 0,28 punt op 3.593,13. Het aantal hoger sluitende fondsen was iets groter dan het aantal verliezers. De omzet kwam uit op 264 miljoen aandelen tegen 180 miljoen op maandag, toen de activiteit werd gedrukt door de viering van Columbus Day.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot opnieuw lager. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 98,91 punten tot 20.038,40, een verlies van 0,5 procent. De omzet kwam uit op 230 miljoen aandelen. Er was evenals maandag verkoopdruk door de herschikking van beleggingsportefeuilles in verband met de introductie van een nieuwe gewogen beursindex van 300 aandelen.