Actiegroep wil PvdA'ers hoger op lijst raad A'dam

AMSTERDAM, 13 OKT. Leden en niet-leden van de PvdA in Amsterdam zijn een actie begonnen om drie kandidaten hoog op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen te krijgen. Het gaat om ex-fractievoorzitter A. de Waart, gemeenteraadslid A. Grewel en voormalig Nieuwmarkt-actievoerder A. Bijlsma. Deze kandidaten nemen nu respectievelijk een onverkiesbare, een negende en een veertiende plaats in.

Initiatiefnemer van de actie is oud-PvdA raadslid A. Blokpoel. Zij zal een lijst met adhesiebetuigingen naar alle PvdA-leden sturen. De actie wordt ondersteund door onder anderen het Tweede-Kamerlid J. van Nieuwenhoven (PvdA), de acteurs Ton van Duinhoven, Gerard Thoolen en Hans Dagelet, filmregisseur F. Weiss, GG en GD directeur H. Rengeling, historicus R. Roegholt en Balie-directeur P. Kuyper.

De voorzitter van de Amsterdamse PvdA, W. Koole, juicht de actie toe. “Mensen kijken dus serieus naar de lijst en denken goed na over de kandidaten. Er ontstaat tenminste discussie. Er zijn trouwens ook al acties om jongeren en vrouwen hoger op de lijst te krijgen.”

In de adhesieverklaring schrijven de actievoerders dat zij “mensen met een smoel” willen en “geen ondefinieerbare managers.” Een partij die er blijkens de opiniepeilingen zo slecht voor staat, is volgens de actievoerders “niet goed bij haar hoofd als zij stemmentrekkers als De Waart, Grewel en Bijlsma niet naar voren schuift”.

Volgens de voorzitter van de kandidatencommissie, S. Piersma, is het “all in the game” dat leden veranderingen in de lijst willen aanbrengen. “Maar wij hebben geprobeerd de PvdA open te breken. Dat was niet voor niks. En dan druk ik me nog voorzichtig uit.”