Wereldbank leent Polen 450 mln

WARSCHAU, 12 OKT. Polen kan rekenen op een lening van de Wereldbank van 450 miljoen dollar voor de hervorming van banken en ondernemingen. Dat heeft managing director Ernest Stern gisteren in Warschau verklaard.

Volgens Stern staan de linkse partijen in Polen die na hun verkiezingsoverwinning proberen een nieuwe regering te vormen, achter de economische hervormingen. “Ik denk dat we in staat zijn in de toekomst met hen samen te werken,” aldus Stern. “Ik heb hier niets gehoord dat erop zou wijzen dat de hervormingen uit de rails lopen.” “De Poolse hervormingen zijn tot nu toe succesvol geweest en als het zo door gaat is het vooruitzicht voor de Poolse economie uitstekend”, aldus Stern.

De lening moet over twee jaar worden terugbetaald en is vooral bedoeld om Poolse bedrijven uit de rode cijfers te krijgen. Volgens het akkoord wordt 350 miljoen dollar besteed aan de reorganisatie van bedrijven en banken, en aan de opvang van de sluiting van staatsbedrijven. De overige 100 miljoen dollar is bedoeld voor de reductie van de schuldenlast.

De Democratische Linkse Alliantie, De Poolse Boerenpartij en de Arbeidersunie zullen naar verwachting vandaag een coalitieakkoord tekenen. De economische plannen van de coalitie zijn nog niet openbaar gemaakt. Maar alle drie partijen hebben verklaard de hervormingen die na de ineenstorting van het communisme in 1989 werden begonnen, te willen voortzetten. Zij gaven wel aan sommige strikte monetaire maatregelen mogelijk enigszins te willen versoepelen om zo de economie te stimuleren. Ook zouden zij het budgettekort iets willen laten oplopen.

(Reuter)