Vendex-concern daagt boekenketen voor rechter in VS

ROTTERDAM, 12 OKT. Detailhandels- en dienstenconcern Vendex International heeft de grootste boekverkoper van de Verenigde Staten, Barnes & Noble, voor de rechter gedaagd in het Amerikaanse Delaware.

Vendex eist 195.000 aandelen Barnes & Noble met een huidige marktwaarde van ruim 10 miljoen gulden van de boekverkoper.

Volgens Vendex had zij recht op deze aandelen na de beursintroductie van Barnes & Noble op 5 oktober jongstleden op Wall Street. Dit blijkt uit de stukken van de advocaten van Vendex en Barnes & Noble. De concerns willen geen nader commentaar geven.

De Amerikaanse boekverkoper, vooral bekend door de 707 vestigingen van B. Dalton, was tot de beursintroductie voor de helft in handen van Vendex. De keten heeft echter plannen voor uitbreiding met 85 gigantische boekenwarenhuizen, de Barnes & Nobel Superstores. Het boekenconcern bezit al meer dan honderd van dit soort warenhuizen. Deze blijken bijzonder succesvol. De omzet kon mede hierdoor in het afgelopen jaar met ruim 18 procent stijgen tot boven de miljard gulden.

Vendex wil echter geen geld spenderen aan verdere uitbreiding van Barnes. De warenhuisketen legt de prioriteit voor de investeringen bij onder meer de Nederlandse warenhuizen van Vroom & Dreesmann. Barnes & Noble heeft toen besloten naar Wall Street te gaan en nieuwe aandelen uit te geven. Hierdoor zou het belang van Vendex verwateren van 50 procent tot circa 35 procent.

Om de beursintroductie mogelijk te maken moest Vendex zijn preferente aandelen in Barnes & Noble omwisselen tegen gewone aandelen. De partijen waren overeen gekomen dat de preferente aandelen van Vendex 22,1 miljoen dollar waard waren. In het prospectus had Barnes & Noble een introductiekoers van 16 tot 18 dollar genoemd. Vendex berekende, uitgaande van het gemiddelde van 17 dollar, dat het concern 1,3 miljoen nieuwe aandelen Barnes & Noble zou krijgen. Verbazing was er op de burelen van Vendex in Amstelveen toen het concern maar 1,1 miljoen aandelen Barnes kreeg.

Barnes & Noble bleek ter elfder ure te hebben besloten vanwege de grote belangstelling de introductiekoers op te trekken tot 20 dollar en meent dat daarom Vendex ook recht heeft op minder gewone aandelen voor de 22 miljoen dollar aan preferente aandelen.

De koers van Barnes & Noble is op Wall Street snel aan het stijgen en tikte gisteren bijna aan tegen de 30 dollar. Daardoor is de waarde van de 195.000 gemiste aandelen inmiddels gestegen tot ruim 10 miljoen gulden. Vendex heeft de rechter in Delaware gevraagd Barnes te gebieden de aandelen alsnog te leveren en de proceskosten te betalen.