Uitverkoop bij familiepaleis is einde operette

AMSTERDAM, 12 OKT. De uitverkoop van de 33-jarige prinses Gloria von Thurn und Taxis in Regensburg is de grootste veiling die het 250 jaar oude veilinghuis Sotheby's ooit heeft georganiseerd. Tot en met 21 oktober kunnen kopers in het middeleeuwse slot St. Emmeram, de residentie van Thurn und Taxis, bieden op een groot deel van de inventaris van het familiepaleis.

Al sinds januari is een speciale ploeg van Sotheby's bezig geweest met de voorbereidingen. In de veilingzaal is plaats voor zevenhonderd bieders. De belangstelling is groot, ook bij Sotheby's in Amsterdam is de telefoon de laatste dagen niet stil. De zevendelige catalogus vermeldt duizenden antieke meubelen - waaronder alleen al 350 schrijftafels -, kunstvoorwerpen, sieraden, kostbaar tafelzilver en porselein, familiefoto's, curiosa en flessen wijn.

De jonge vorstin ging in haar opruimwoede zelfs zo ver dat de deelstaat enkele verkopen heeft moeten verhinderen, omdat het historische kunstwerken betrof die volgens de wet niet mogen worden verhandeld. Veel voorwerpen zijn afkomstig van de meer dan twintig paleizen die de familie de afgelopen 70 jaar al heeft verkocht. Ook twee van de vier Harley Davidsons waarop de prinses zich pleegt voort te bewegen, moeten weg.

De kijkdagen hebben ongeveer 23.000 belangstellenden getrokken. De prijzen van de te veilen voorwerpen variëren van 50 gulden voor een foto tot 400.000 mark voor het duurste lotnummer: vier vazen van Japans Kakiemon-porselein. Daartussen zit voor elk wat wils, van kunst tot kitsch. De familie heeft in de loop der eeuwen een allegaartje aan stijlen bijeengebracht, waaronder veel rococo, biedermeier en empire. De meeste aangeboden kunstwerken zijn van de tweede garnituur. Onder de honderden, veelal 19de-eeuwse schilderijen bevindt zich een serie miniaturen van vorstelijke personen, onder meer van keizerin Elisabeth ("Sissi') van Oostenrijk. Ook komen honderden antieke klokken op de veiling. Het vorstenhuis had daar een speciale klokkenwinder voor in dienst.

Tot de topstukken van de veiling horen een door de 18de-eeuwse Franse meubelmaker Pierre Garnier gesigneerde Louis XVI console-tafel (60 tot 90.000 mark), een mahoniehouten console uit de 18de eeuw (60 tot 80.000 mark) en een protserig laat 17de-eeuws huisaltaar met engelen en cherubijnen, uitgevoerd in ivoor, koraal, zilver en paarlmoer (80 tot 120.000 mark). Als bijzondere curiositeit wordt een volgens Sotheby's zelden op de kunstmarkt gesignaleerd voetenbankje aangeprezen, dat omstreeks 1790 is vervaardigd in het Russische Tula. Het is gemaakt van gedeeltelijk verguld staal en heeft een rood damasten kussen. Het was vroeger al zo kostbaar dat alleen de allerrijksten zich zo'n koop kon permitteren. Katherina de Grote had een vergelijkbaar exemplaar, dat zich nu in een museum bevindt. Het bankje in Regensburg moet 30 tot 50.000 mark opbrengen.

Veel voorwerpen hebben voornamelijk curiositeitswaarde. Zo zijn er dertig paar geweien van damherten, voorzien van het vorstelijk stempel en met in de schedel gekerfd waar, wanneer en door welke vorst het dier is geschoten. En voor 300 mark komen de uitnodigingen op de veiling die de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring maakte voor de 30ste verjaardag van Gloria: door Haring beschilderde hoesjes en cd's waarop de prinses zingend haar gasten voor het feest uitnodigt. Feesten deden de echtelieden veel en graag en ze hielden van pracht en praal. Zo vermeldt de catalogus dat prins Johannes ooit 500 gasten uitnodigde voor een galavoorstelling van Mozarts Die Entführung aus dem Serail in München, waarbij hij lakeien in rococo-kostuums kaviaar, ganzeleverpaté met truffel en andere delicatessen liet serveren, begeleid door excellente wijnen uit de wijnkelder van St. Emmeram. De inhoud van die wijnkelder wordt nu ook opgedoekt. De flessen komen op 16, 18 en 19 oktober aan bod: 75.000 in totaal, waaronder prijzige Mouton Rothschilds. Naar verluidt gaat het huis Rothschild daar zelf op bieden. Ook voor de operette-achtige uniformen van pages, lakeien en koetsiers valt deze dagen, wat Ihre Durchlaucht Gloria betreft, voor eens en altijd het doek.

    • Gerda Telgenhof