RAPE CON MAHONESA Y ENSALADE DE ARROZ

(Zeeduivel met mayonaise en rijstsalade)

De eerste keer dat ik zeeduivel at, was ongeveer twintig jaar geleden toen ik in Ierland op bezoek was. Een vriendin van mij had een zomerhuisje aan de zuidwestkust en goed contact met de plaatselijke vissers, zodat de aanvoer verzekerd was. Sindsdien geniet ik regelmatig van deze vis, die in Nederland ook wel hozemondvis wordt genoemd, naar de grootte van de bek, of hamvis, omdat de driehoekige filet van het staartstuk zowel qua vorm als kleur op een ham lijkt. De zeeduivel wordt in de Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Middellandse Zee gevangen. Ze zijn goed vertegenwoordigd in de Spaanse en Franse keukens en raken hier in Nederland ook al ingeburgerd. Kijk bij aankoop vooral uit naar de kleinere zeeduivel die een stuk goedkoper en net zo lekker is als zijn grotere broer. De grote zeeduivels worden vooral in restaurants gebruikt, omdat ze zulke mooie grote én graatloze medaillons opleveren.

Voor 4 personen:

Rijstsalade:

400 gram gekookte langkorrelige rijst

1 groene paprika, zaad en zaadlijsten verwijderd

500 gram verse rijpe tomaten ontveld en ontpit

4 eetlepels olijfolie

2 eetlepels wijnazijn

1 teen knoflook, fijngehakt

1 theelepel Dijonmosterd

snufje suiker

zout en versgemalen zwarte peper

600 gram zeeduivelfilets

2 eetlepels droge witte wijn

zout en versgemalen zwarte peper

Roze mayonaise:

1 deciliter mayonaise

2 eetlepel vers sinaasappelsap

1 eetlepel tomatenketchup

1 eetlepel crème frache

paprikapoeder ter garnering

Leg de visfilets naast elkaar in een magnetronschaal, besprenkel ze met de wijn en strooi er wat zout en peper over. Dek de schaal af en zet hem circa 5 minuten in de magnetron op 100% (650 watt). Zet de vis weg en laat afkoelen.

Snijd de paprika en tomaten in blokjes. Maak een vinaigrette met de rest van de salade-ingrediënten. Doe de rijst in een kom en breng op smaak met wat zout en peper. Schep er de blokjes paprika en vervolgens de vinaigrette door. Schep de blokjes tomaat er pas op het laatst door, omdat de rijst anders te vochtig wordt. Doe alle ingrediënten voor de roze mayonaise in een kom en schep goed om. Snijd de visfilets in 8 gelijke stukjes. Schep de rijstsalade op een schaal en schik er de stukjes vis op. Schep wat van de mayonaise op elk stukje vis en bestrooi ten slotte met wat paprikapoeder. Dien onmiddellijk op.

    • Kim Maclean