Protest Duitsland bij Iran tegen arrestatie zakenman

BONN, 12 OKT. Het Duitse ministerie van buitenlandse zaken heeft gisteren bij Iran scherp geprotesteerd tegen de arrestatie van een prominente Duitse zakenman in Teheran, het afgelopen weekeinde.

De Iraanse ambassadeur in Bonn werd op het ministerie ontboden om de arrestatie van de zakenman, Gerhard Bachmann, te verklaren. Bonn spreekt van een “onacceptabel incident” dat de ontwikkeling van goede relaties in de weg staat. De Iraanse autoriteiten hadden eerder meegedeeld dat Bachmann was aangehouden op beschuldiging van illegale relaties met militairen en corruptie. Bachmann (56) woont sinds 1984 in Teheran, waar hij verantwoordelijk is voor de verkoop van dieselmotoren van het MAN-concern. In Duitsland begint over drie weken het proces tegen een Iraans geheim agent en vier Libanezen op beschuldigd van de moord op een Iraanse Koerdenleider in september 1992. (Reuter, AP)