Overname behoedt NKF voor winstval

ROTTERDAM, 12 OKT. Kabelfabrikant NKF in Delft verwacht dit jaar een forse winstval te voorkomen door de overneming, in augustus, van de telecommunicatiekabeldivisie van de Duitse Philips Kommunikations Industrie.

Dit blijkt uit een toelichting op de jaarcijfers door R. Bouman, secretaris van de raad van bestuur. NKF, een concern met 1350 werknemers dat in meerderheid in handen is van het Finse Nokia, verwacht voor dit jaar mede door een “aanzienlijke winstbijdrage” van het Philips-onderdeel een netto winst te boeken die in de buurt zal liggen van de 18 miljoen gulden die over 1992 werd behaald.

Niet bekend

In de eerste acht maanden van dit jaar is de netto winst gekelderd van 20,1 miljoen gulden tot 9,9 miljoen gulden. De overgenomen kabeldivisie is per 1 augustus in de cijfers van NKF verwerkt. In de vijf resterende maanden van dit jaar is de divisie goed voor een winstbijdrage van tussen de 5 miljoen en 8 miljoen gulden. Hoeveel het Delftse concern voor de fabrieken uit Duitsland heeft betaald, wil NKF niet kwijt.

De positieve invloed van de telecommunicatie-onderneming, bestaande uit één glasvezelkabelfabriek in Keulen en één koperkabelproduktie-eenheid in Neurenberg, is volgend jaar uitgewerkt. “In 1994 treedt een kentering op door prijsdruk op de Duitse markt”, verwacht Bouman. De sterkere concurrentie blijft de komende jaren aanhouden. In Nederland verwacht NKF geen omzetverbetering. “ De verscheidene veelbelovende plannen op het gebied van de openbare telefonie zijn nog niet verwezenlijkt en zullen nog tijd vergen om te rijpen”, aldus NKF.

In de eerste acht maanden van dit jaar noteerde NKF een bedrijfsresultaat van 7,3 miljoen tegenover 22,9 miljoen gulden in dezelfde periode van 1992. De netto winst werd dit jaar opgekrikt door een financiële bate van 7,6 miljoen gulden die werd geboekt op de verkoop van aandelen, en door een hogere bijdrage uit deelnemingen.

De omzet van NKF daalde in de periode van januari tot en met augustus met veertien procent tot 257,8 miljoen. In Nederland is de scherpe daling uitsluitend toe te schrijven aan de lagere verkopen van telefoonkabels. De projectactiviteiten, energiekabels en andere telecommunicatie-activiteiten behaalden een omzetniveau dat gelijk was aan dat van 1992.

De netto winst over het lopende boekjaar wordt, afgezien van de flinke bijdrage van de overgenomen telecommunicatie-afdeling, versterkt door de herstructurering - dit jaar worden 200 banen geschrapt - en een hoger resultaat bij de export.