Noord-Korea beschuldigt het IAEA van vervalsing

TOKIO, 12 OKT. Noord-Korea heeft het Internationale Atoombureau (IAEA) er vandaag van beschuldigd vorige maand een brief te hebben vervalst met de naam van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros-Ghali, om te pogen het land te dwingen tot volledige inspectie van zijn kerninstallaties.

Noord-Korea noemt de actie “een belediging van de soevereiniteit van onze republiek” en weigert om deze reden verdere medewerking met het IAEA, zo staat in een verklarig die is het verspreid door het officiële persbureau KCNA. Het hoofdkwartier van het IAEA in Wenen had vanmorgen nog geen commentaar op de beschuldiging.

Pyongyang, dat ervan wordt verdacht in het geheim bezig te zijn met het ontwikkelen van kernwapens, zegt alleen nog in directe besprekingen met de Verenigde Staten te willen zoeken naar een oplossing voor zijn geschil met het IAEA. Eerder dit jaar kondigde Noord-Korea aan uit het Non-Proliferatie-Verdrag (NPV) te zullen stappen uit protest tegen de voortdurende buitenlandse kritiek. Naderhand schortte Pyongyang deze beslissig op en stemde het in met het voeren van overleg met het IAEA, dat toeziet op de naleving van het NPV.

Het Amerikaanse Congres Gary Ackerman bracht de afgelopen dagen op eigen initiatief een bezoek aan Noord-Korea, waar hij onder meer sprak met president Kim Il Sung. Ackerman, een Democraat, zei dat zijn missie niet was bedoeld om te onderhandelen, maar “om het ijs te breken”. Vandaag ging Ackerman per voet over de grens tussen Noord- en Zuid-Korea, die in feite gesloten is voor alle verkeer. (AP, Reuter)