Noodtoestand Moskou gebruikt tegen "misdaad'

MOSKOU, 12 OKT. De noodtoestand die president Jeltsin vorige week afkondigde om zijn tegenstanders in het Russische parlement te verslaan, wordt in toenemende mate gebruikt in de strijd tegen een andere vijand: de misdaad. Of preciezer gezegd: tegen de Kaukasiërs. Afgelopen nacht werden er volgens cijfers van het persbureau Interfax weer 570 Kaukasiërs Moskou uitgezet. Dat brengt het totaal sinds het uitroepen van de noodtoestand volgens het persbureau op bijna 3500.

“Het is een complete anarchie”, klaagt Zaghid Mamisjov, attaché op de ambassade van Azerbajdzjan in Moskou. “Natuurlijk heeft Rusland het recht om orde te herstellen op straat. Maar dat mag geen excuus zijn om de rechten van onschuldige mensen te schenden.” Volgens Mamisjov zijn velen van zijn landgenoten aangevallen, beroofd en uitgezet door de speciale veiligheidstroepen van het ministerie van binnenlandse zaken die nu in de stad patrouilleren. De ambassade heeft een klacht ingediend bij de Russische regering.

President Jeltsin riep vorige week zondag de noodtoestand uit toen het protest van zijn tegenstanders in het Russische parlement uitliep op een gewapende opstand. De politie en het leger gebruikten hadden hun speciale bevoegdheden aanvankelijk nodig om sluipschutters en andere gewapende aanhangers van het parlement op te sporen. Automobilisten moeten bij de talloze controleposten hun kofferbak openen en zich laten fouilleren. Na elven geldt een avondklok.

Maar de noodtoestand heeft ook een gunstig effect op de misdaadbestrijding, zo deelde generaal Aleksandr Koelikov gisteren tevreden mee. Hij is door president Jeltsin aangewezen om de orde in Moskou te herstellen. Het aantal ernstige misdaden in Moskou met zestien procent was gedaald. Tegen meer dan 300 misdadigers is vervolging ingesteld, zo zei Koelikov. Ook zijn verschillende markten door de politie onderzocht. De populaire vlooienmarkt bij het Izmalovski-park is afgelopen weekeinde gesloten.

Volgens Koelikov zijn mensen de stad uitgezet wegens het niet bezitten van de vereiste papieren. Maar hij ontkende dat speciaal mensen uit de Kaukasus het doelwit waren van politie-acties. “Ik besteed geen speciale aandacht aan iemands nationaliteit, zelfs niet als hij uit de Kaukasus komt.”

Niet bekend

Passieve steun is niet genoeg, vindt burgemeester Joeri Loezjkov. De burgemeester heeft vorige maand al met succes campagne gevoerd tegen de afschaffing van de "propiska', de uit de Sovjet-tijd stammende speciale woonvergunning voor Moskou. Nu heeft hij de burgers opgeroepen zelf actief mee te werken aan het opsporen van illegalen, bijvoorbeeld door verdachte buren aan te geven bij de politie.

Niet bekend

    • Hans Nijenhuis