Jeltsin in Japan: "wij komen alle verplichtingen na'

TOKIO, 12 OKT. De Russische president, Boris Jeltsin, heeft vandaag tijdens zijn staatsbezoek aan Japan een verzoenend gebaar gemaakt naar zijn gastheer. Hij bood zijn verontschuldigingen aan voor het lot van de circa 600.000 Japanse militairen en burgers, die na de Tweede Wereldoorlog in Siberische concentratiekampen jaren lang gevangen zijn gehouden.

Bovendien verklaarde hij dat Rusland alle verdragen die de Sovjet-Unie en Japan sloten en alle verplichtingen die daaruit voortvloeien, zal nakomen. Daarmee doelde hij volgens het Japanse ministerie van buitenlandse zaken ook op het verdrag uit 1956, waarin Moskou beloofde om na het sluiten van een vredesverdrag twee van de vier eilanden, die Stalin na de overgave van Japan nog gauw even bezette, aan Japan terug te geven.

Volgens het ministerie gaat de toezegging van Jeltsin verder dan die van Gorbatsjov tijdens diens bezoek in '91, die volstond met toe te geven dat beide landen een territoriaal geschil hadden.

Tijdens zijn audiëntie vanmorgen bij de keizer en de keizerin bood Jeltsin als eerste leider uit Moskou “namens de Russische regering en namens het Rusische volk verontschuldigingen voor de dood en het lijden” aan van de circa 600.000 Japanse gevangenen in Siberië, waarvan er zo'n 60.000 zijn omgekomen en de laatste ruim tien jaar na de oorlog is vrijgelaten. Hij noemde dat ,onmenselijk” en “een daad van stalinisme”, waarna hij diep zijn hoofd boog.

Tijdens de lunch, op het hoofdkwartier van de Keidanren, de machtige ondernemerslobby in Japan, verklaarde Jeltsin dat Rusland nooit zal terugkeren van het pad van de hervormingen. “De markteconomie is de grootste bescherming tegen terugkeer van het totalitarisme”, aldus Jeltsin. Van de besprekingen vandaag met premier Morihiro Hosokawa zei de Russische president een “zeer positieve indruk” te hebben. Morgen worden de besprekingen voortgezet.

    • Paul Friese