Helikopter-dochter KLM schrapt 75 arbeidsplaatsen

SCHIPHOL, 12 OKT. Bij het bedrijf KLM Era Helicopters is binnenkort 75 man personeel overtollig. De directie van de KLM-dochter schrijft dat in een brief aan de werknemers.

Voor het overtollige personeel wordt een sociaal plan opgesteld. Voor hen wordt binnen de KLM naar een andere baan gezocht. KLM Era Helicopters is voor 51 procent eigendom van de luchtvaartmaatschappij en, sinds het boekjaar 91/92, voor 49 procent van Rowan Companies in Houston. Bij de helikopteronderneming, die 25 jaar bestaat, werken in totaal 260 mensen. De vloot telt tien Sikorsky-helikopters.

De afvloeiing van het personeel is noodzakelijk geworden als gevolg van de toegenomen concurrentie. De KLM-dochter heeft nu met twee concurrenten - Heli Holland en Schreiner Aviation - te maken. Binnenkort komt daar nog een Engelse concurrent bij.

Ook hebben de klanten van Era Helicopters de kosten gedrukt door minder gebruik te maken van de helikoptervluchten. Zo worden werknemers op de booreilanden nog maar eens in de twee weken in plaats van eenmaal per week naar het werk gehaald en gebracht.

Het vervoer van personeel van en naar boorplatforms in het Nederlandse deel van het Continentale Plat is een hoofdactiviteit van KLM Era Helicopters. Dat geschiedt vanaf de luchthaven Schiphol en vanuit Den Helder.

In april van dit jaar begon het helikopterbedrijf met activiteiten in Norwich, “teneinde beter te kunnen voldoen aan de marktvraag naar helikoptervervoer van en naar boorplatformen in het Engelse deel van het Continentale Plat”. De omzet van KML Era Helicopters bedroeg in het op 31 maart 1993 geëindigde boekjaar 92/93 68,6 miljoen gulden.