Gestolen schilderijen TU Delft gevonden

DELFT/PERTH, 12 OKT. De politie van het Australische Perth heeft in een garage vijf schilderijen gevonden die in 1989 uit de Technische Universiteit (TU) in Delft zijn gestolen. Het betreft werken van W. Schmidt, B. Witkamp, J.A. van der Hulst en N. Pieneman. De schilderijen zijn door verkeerd transport van Nederland naar Australië en slechte opslag zwaar beschadigd. Dat heeft de politie Delft gisteren bekend gemaakt.

In 1989 werden de schilderijen door onbekenden uit hun lijsten gesneden en meegenomen. De werken hingen in de "Prinsenkamer' van een gebouw van de TU dat wordt gehuurd door een internationaal onderwijsinstituut, het International Institute for Hydraulic and Environmental Engineering (IHE). Volgens P. Vinkestein, hoofd afdeling financiën van het IHE, hebben de gestolen schilderijen een gezamenlijke waarde van ongeveer tachtigduizend gulden.

De politie van Perth is de gestolen schilderijen op het spoor gekomen toen een Australisch parlementslid de politie tipte over verdachte olietransporten van Nigeria naar Australië. De verdachten zouden de transactie met schilderijen willen bekostigen. Na huiszoeking werden de vijf schilderijen ontdekt. Waar het zesde werk zich bevindt, is niet bekend.

Er zijn nog geen aanhoudingen verricht, maar de politie vermoedt dat de Australische bezitters van de schilderijen betrokken zijn bij de diefstal in Delft. Volgens Vinkenstein zou een getuige de werken na de diefstal bij een relatie van de verdachten in Australië hebben gezien.

Bij het IHE is verheugd gereageerd op de vondst van de schilderijen. “We hopen dat ze zo snel mogelijk weer terug komen naar Nederland”, zegt Vinkestein. Wanneer dat gebeurt is echter nog niet duidelijk. Bovendien weet men niet wie de rechtmatige eigenaar van de schilderijen is: het IHE of de Technische Universiteit die het gebouw waar de schilderijen zich bevonden aan het IHE verhuurd. “Maar daar komen we wel uit”, zo meent Vinkestein.

De overheid zal waarschijnlijk de restauratiekosten van de schilderijen betalen. Het gaat voornamelijk om waterschade. Bovendien zou in een van de schilderijen een spijkergat zitten. Op de werken staan portretten afgebeeld van Koning Willem II, Prins van Oranje en W.A. Baron Schimmelpenninck, de stichter van de gelijknamige tabaksfabriek.