Gemeenten massaal overstag voor RTL5

HILVERSUM, 12 OKT. Massaal zijn gemeenten de afgelopen dagen overstag gegaan om het nieuwe commerciële station RTL5, waarop de voetbalwedstrijd Nederland-Engeland morgen rechtstreeks wordt uitgezonden, op de kabel te krijgen. Procedures werden moeiteloos opzijgezet, de bureaucratie uitgeschakeld. Vorige week konden een miljoen mensen RTL5 niet ontvangen, vandaag nog slechts enkele tienduizenden.

Veel gemeenten aarzelden aanvankelijk. In plaatselijke kabelcommissies moest nog worden besloten welk station plaats zou moeten maken voor RTL5. In Elst zegt wethouder Hulshof “graag vast te houden aan de procedures”. Maar het gemeentehuis werd met zoveel telefoontjes bestookt dat onverwijld tot het doorgeven van het station werd besloten. “Als zoveel burgers hun ongenoegen laten blijken moet je wel eens water bij de wijn doen”, aldus Hulshof.

In Enkhuizen is het station "officieus' op de kabel gezet, in Hengelo en Veenendaal "tot 1 januari'. In de tussentijd zullen kabelcommissies zich formeel over RTL5 uitspreken. In Ermelo komt de kabelcommissie morgen in spoedberaad bijeen, naar verwachting met positief gevolg.

Een klein drama speelt zich af in Roermond. Het gemeentelijke kabelberaad heeft de exploitant verzocht een station voor Britse soldaten te laten vervallen voor RTL5. “Dat ging eerder goed toen wij tijdens de Golfoorlog graag CNN wilden”, zegt voorzitter P. Selder van het kabelberaad. “Nu wil de kabelexploitant RTL5 pas doorgeven als het contract wordt opengebroken.”

Directeur betaald voetbal Wolzak van de KNVB dringt er bij de RTL-directie al enkele weken op aan de wedstrijd ook via RTL4 door te geven, tot nu tevergeefs. Volgens Wolzak kunnen veel mensen het station op hun eigen tv-toestel niet vinden. “Mij lukt het in elk geval niet.”