Frankrijk staakt massaal voor werk

PARIJS, 12 OKT. Het openbare leven in Frankrijk is vandaag getroffen door massale demonstraties en stakingen.

Met een bezetting van aankomst- en vertrekhal 2 op het internationale vliegveld Charles de Gaulle, ten noorden van Parijs, en een ontwrichte dienstregeling bij het openbaar vervoer en de postbezorging protesteren de samenwerkende vakorganisaties tegen ontslagen op grote schaal en de sociale politiek van de regering van premier Edouard Balladur.

De groei van de werkloosheid (ruim 3,2 miljoen Fransen zitten thans zonder werk) zal overigens in 1994 afnemen, voorspelde minister Edmond Alphandéry van financiën en economie vanmorgen. Hij houdt voor volgend jaar vast aan de verwachting van een hervatte groei van 0,4 procent. In de Assemblée Nationale, waar vandaag begonnen is met de behandeling van de begroting voor 1994, wordt die voorspelling nogal optimistisch genoemd.

Bij de Franse spoorwegen reed alleen de TGV Nord tussen Lille en Parijs normaal. Op de overige lijnen vielen veel treinen uit. Bij de metro in de hoofdstad werd het spitsverkeer ontzien, maar was het de rest van de dag afwachten of er een trein zou komen.

Het personeel van de nationale vliegmaatschappij Air France had vandaag ook eigen redenen om te staken, die overigens verwant zijn aan die van het spoorwegpersoneel. In beide gevallen gaat het om overheidsdiensten, waar grote verliezen worden geleden en recent duizenden ontslagen en andere ingrijpende maatregelen zijn aangekondigd.

Ook bij het (wel winstgevende) France Télecom heeft een aanzienlijk deel van het personeel pen en soldeerbout neergelegd om te protesteren tegen de omzetting van het telefoonbedrijf in een naamloze vennootschap. Ondanks het feit dat de staat vooralsnog enig aandeelhouder blijft, vreest men verlies van ambtelijke privileges.

HET IMPERIUM VON THURN UND TAXIS*

    • Marc Chavannes