Foto: CAMPERDUIN - Bij de Hondsbossche Zeewering ...

Foto: CAMPERDUIN - Bij de Hondsbossche Zeewering bij Camperduin ligt een wit tapijt van algenschuim over het water en het land.

Voor deze tijd van het jaar iets zeer zeldzaams. Volgens medewerkers van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) te Texel is grote algenbloei op zee waarschijnlijk de oorzaak van de schuimvorming. De algenvorming wordt bevorderd door de toename van nitraat in het water dat met name vanuit de Rijn in de Noordzee terechtkomt. De laatste vijftien jaar neemt de algengroei langs de Nederlandse kust sterk toe. De algen verstikken het leven in het water tot op de bodem. Ook de vissen hebben last van de algengroei. Zij kunnen hun prooi niet goed meer onderscheiden. Voor spelende kinderen is het schuim echter niet schadelijk. (Foto Martijn de Jonge)