Fiscale recherche pakt de Italiaanse voetbalwereld aan

ROME, 12 OKT. In een justitieel onderzoek dat meteen operatie Schone Voeten is gedoopt, heeft de fiscale recherche in Italië gisteren de kantoren van toonaangevende clubs als Juventus, Internazionale en AC Milan doorzocht en huiszoekingen verricht bij een aantal prominente voetballers.

Het onderzoek wordt geleid vanuit Turijn en concentreert zich voorlopig op financiële malversaties van de voormalige voorzitter van de club Torino, Gian Mauro Borsano. Maar nu al wordt een parallel getrokken met het onderzoek naar politieke corruptie, Schone Handen, dat zich vanuit Milaan als een olievlek over de rest van het land heeft verspreid. “Het wekt geen verbazing dat, na de politici en ondernemers en de bankiers en tassendragers om hen heen, nu het voetbal aan de beurt is,” schrijft de krant La Repubblica vanmorgen.

De justitie vermoedt dat op grote schaal is gefraudeerd bij de transfers van spelers. Sommigen zouden voor een fictief laag bedrag zijn verkocht, zodat de rest van het echte transfergeld voor een zwart-geldpot gebruikt kon worden. Aankopen staan voor een te hoog bedrag in de boeken om illegale uitgaven te dekken. Voetballers die volslagen onbekend zijn, worden volgens de boeken voor miljoenen verkocht om fictieve geldstromen te scheppen.

De aandacht gaat onder andere uit naar de transfer van Gianluigi Lentini, de best betaalde Italiaanse voetballer. Hij herstelt momenteel van een ernstig auto-ongeluk. Lentini's transfer van Torino naar AC Milan vorig seizoen heeft volgens Milan ongeveer 60 miljard lire gekost, indertijd tegen de negentig miljoen gulden. Hiervan is slechts een deel terug te vinden in de boeken van Torino. Ook de merkwaardige transfers van Dino Baggio (van Torino via Inter naar Juventus) en van de Belg Vincenzo Scifo (van Inter via Auxerre naar Torino) roepen veel vraagtekens op. Verder vraagt de Italiaanse justitie zich af of Torino inderdaad meer dan tien miljoen gulden heeft betaald voor de Uruguyaan Saralegui, een speler die maar een paar minuten in actie is gekomen en verder voornamelijk op de tribune heeft zitten toekijken.

Het onderzoek is eind vorig jaar begonnen, nadat een paar kleine aandeelhouders van Torino vragen hadden gesteld over de transfer van een zekere Palestro van Torino naar Venezia. Palestro, volslagen onbekend, zou meer dan zeven ton hebben opgeleverd. Al snel bleek dat het om de zoon ging van een werknemer in een van de bedrijven van clubvoorzitter Borsano, een jongen die wel graag voetbalde, maar zonder veel succes.

Van verschillende kanten is toegegeven dat dergelijke spooktransfers wel vaker voorkomen. Borsano verklaarde eerder dat iedereen het deed. En de demissionaire president van Venezia, een club uit de Serie B, zei: “Er zijn 654 contracten zoals dat van Palestro. Die zijn alle goedgekeurd door de voetbalbond.” De bond zelf heeft zich gisteren van ieder commentaar onthouden.

Hoewel het justitieel onderzoek zich vooral richt op de 47-jarige Gian Mauro Borsano, is bij hem geen huiszoeking verricht. Borsano is Kamerlid voor de socialistische partij. Voor een onderzoek tegen hem is opheffing van zijn parlementaire onschendbaarheid nodig, en op het verzoek in die richting heeft de Kamer nog niet gereageerd. Hij wordt ook verdacht van duistere financiële transacties tussen de kassen van Torino en zijn eigen bedrijven. Zo vertrouwde Borsano als voorzitter van Torino de bouw van een sportcentrum toe aan een van zijn eigen bedrijven, en werd dit bedrijf als enige vooruitbetaald.

De justitie heeft aangeklopt bij de clubs AC Milan, Juventus, Internazionale, Torino, Genoa, Venezia en Cosenza. Bij de spelers Lentini, Aguilera, Pacione en Francesco Romano is huiszoeking verricht, net als bij de zaakwaarnemers van Lentini en Dino Baggio. De fiscale recherche klopte ook aan bij het huis van Dino Baggio. Maar die bereidt zich in een trainingskamp met het nationale elftal al dagen voor op de belangrijke wedstrijd die Italië morgen tegen Schotland speelt. De justitie vermoedt dat ook bij de spelers zwart geld te vinden is, maar heeft daar nog geen bewijzen voor.

    • Marc Leijendekker