FDP komt met kandidaat voor presidentschap

BONN, 12 OKT. In de race om de opvolging van de volgend jaar mei aftredende Duitse president Richard von Weizsäcker heeft het bestuur van de FDP gisteren een eigen kandidaat aangemeld, namelijk het 72-jarige links-liberale vroegere Bondsdaglid Hildegard Hamm-Brücher. De kandidatuur van mevrouw Hamm-Brücher, die ook staatssecretaris van buitenlandse zaken was, moet komend weekeinde door een “kleine partijraad” van de FDP in Maagdenburg worden bevestigd.

Eerder werden al kandidaat gesteld: de (kansloze) Oostduitse fysicus Jens Reich, die door Bündnis '90/Groenen wordt gesteund, de SPD'er Johannes Rau, premier in Noordrijn-Westfalen, en de ook in eigen kring omstreden Oostduitse CDU'er Steffen Heitmann, minister van justitie in de deelstaat Saksen.

FDP-voorzitter Klaus Kinkel (minister van buitenlandse zaken), die de afgelopen maanden vergeefs had geprobeerd om zijn voorganger Hans-Dietrich Genscher als kandidaat te krijgen, zei gisteren dat mevrouw Hamm-Brücher niet alleen geschikt is voor het bondspresidentschap maar voor de FDP ook méér is dan een pro forma kandidaat. Hij leek daarmee te bedoelen, maar zei dat niet uitdrukkelijk, dat de FDP van plan is om volgend jaar mei ook bij de eventuele derde stemming in de zogeheten Bundesversammlung aan haar eigen kandidaat vast te houden (en ook dan niet alsnog achter Rau of Heitmann te gaan staan). Kinkel maakte echter ook duidelijk dat de FDP bereid blijft tot overleg met de CDU/CSU over een andere, gemeenschappelijke, kandidaat dan de nu bekende.

De Bundesversammlung bestaat uit de 662 Bondsdagleden en een even groot aantal leden uit de (zestien) Duitse landdagen, die volgens de politieke krachtsverhoudingen in hun deelstaten worden aangewezen. De grondwet bepaalt dat de Bundesversammlung met absolute meerderheid een president kiest. Als geen enkele kandidaat bij de eerste twee stemmingen zo'n meerderheid haalt valt de keus in een derde (beslissende) stemming op de persoon die de meeste stemmen krijgt. Als alle partijen vasthouden aan hun eigen kandidaat zou dat waarschijnlijk betekenen dat Heitmann wordt gekozen. Want de CDU/CSU heeft als aparte groep in de Bundesversammlung circa honderd stemmen meer dan welke andere ook.

    • J.M. Bik